Lyt til artiklen:

Varmestråling afslører, om soen har brug for hjælp

00:00
Hastighed: ???x
01:46

En ny type overvågningskamera fra det danske it-firma FarrowTech giver alarm, hvis soen har brug for hjælp.

- Dermed kan flere tusinder pattegrise overleve i stedet for at blive en del af en statistik, som branchen ikke er for stolt af, og til gavn for økonomien i svineproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Morten Bo Mikkelsen og Erik Hougaard til journalist Karsten Himmelstrup i septemberudgaven af Hyo.

De to står i spidsen for FarrowTech, men de oplever, at der kun er få landmænd, der har mod på at bruge teknikken:

- Der er stor interesse for vores overvågningskamera. Det gælder folk i og omkring branchen, dyrlæger og forskere. Men at få landmændene til at bruge teknologien er en stor udfordring.

Morten Bo Mikkelsen og Erik Hougaard gætter på, at den afventende holdning skyldes, at det kræver, at man reagerer på alarmerne for at få udbytte af systemet. Men de påpeger, at der er penge at tjene.

- Tæt ved en fjerdedel af grisene går jo tabt, og det er ikke lykkedes at reducere dødeligheden i de senere år, tværtimod, hvilket medierne og forbrugerne har fokus på, siger Morten Bo Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overvågningskameraet er udviklet med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP. Der er tale om et termografisk kamera, som kan registrere, hvornår grisene fødes, og hvornår der er brug for hjælp. Den nye teknologi er afprøvet i fire svinebesætninger i samarbejde med Seges.

Læs hele historien i næste udgave af Hyo, der udkommer 1. september.