Lyt til artiklen:

CultiWise lokaliserer med drone

00:00
Hastighed: ???x
01:29

Dette system udnytter et samarbejde mellem en drone, der tager billeder af marken, og CultiWise, der er i stand til at registrere ukrudt på marken. Informationen genereres og videregives til en marksprøjte med Isobus, som derefter distribuerer sprøjtevæsken, hvor der er brug for det.

CultiWise kan finde op til 97 procent af ukrudtet i marken ved en overflyvning, hvor kostprisen for selve dronen ligger omkring 250.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Billig er den nok ikke, men regner vi ud med den besparelse af kemi, der kan opnås, tjener den sig selv hjem på bedrifter over 500-600 hektar, eller hvis man går sammen med andre om en investering i det her, kan man have færre hektar, siger Mikael Andersen, der er servicetekniker hos Brøns Group.

rich-media-2
Her kan man se det rødde er tidsler fundet i en mark, hvor den beregner, hvor meget kemi, der skal bruges på de 11,7 hektar den er over. Foto: Esben Henneberg.

- Dronen er udstyret med et multispektralt kamera og RGB-kamera, som tager billeder af afgrøden med en hyppighed på et billede hvert halvandet sekund. Disse billeder uploades derefter til CultiWise, hvor systemet automatisk genererer et spotsprøjtningskort. Dette kort identificerer områderne på marken, der kræver behandling samt det nødvendige sprøjteareal. På den måde kan man præcist bestemme, hvor meget, der skal blandes i sprøjten, før start, siger Mikael Andersen.