Camilla Matzen fra Ribe er ved at afslutte svinelinjen på 2. HF, og hun er som de andre elever på Gråsten Landbrugsskole glad for skolelandbruget.

- Det er rigtig godt, at vi kan kombinere teorien på skolen med det praktiske på gården, både når vi har undervisningstimer på gården eller når vi går derop i pauserne og efter skoletid. Der er altid en af de ansatte, som vi kan spørge og snakke med både i middagspausen, og når vi ellers løber på dem. Det er fedt, at vi i fritiden kan gå op og deltage i arbejdet på gården, fortæller Camilla Matzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På samme matrikel som undervisningslokaler og værelser ligger kostalden, svinestalden og maskinhallen med alle landbrugsmaskinerne, som bruges på de omkringliggende 250 ha jord, som eleverne selvfølgelig er med til at dyrke.

- Vores landbrug er klart elevernes foretrukne klasseværelse. Det har en uvurderlig effekt på deres læring, særligt for de helt nye elever på skolen. Det at de kan gå 10 skridt fra undervisningen i klasseværelset og så ud i stalden og få tingene at se i praksis med det samme, det er effektivt,? siger Jacob Jensen, driftsleder af skolelandbruget på Gråsten Landbrugsskole.

Resultater helt i top

Landbruget på Gråsten Landbrugsskole drives med store ambitioner og meget seriøst. I kostalden malkes køerne med 3 Lely A3 malkerobotter. De malkes i gennemsnit 3 x dagligt. Der lægges stor vægt på dyrevelfærd. Der er gummimadrasser i sengene og gangarealerne er brede og forsynede med Lely Discovery spalteskrabere. Desuden er der fri kotrafik, hvilket vil sige, at køerne selv bestemmer, hvornår de vil æde, ligge, malkes eller børstes. Goldkøerne har sand i deres senge. Produktionsresultaterne ligger på mange områder over det, som 'almindelige' landbrug kan vise.

- Vores mål er at skabe gode resultater på trods af vores status som skolelandbrug. Vores 164 årskøer leverer i snit 12.325 kg EKM pr. årsko med en fedtprocent på 4.09. I farestalden fravænner vi 15,8 pr kuld, og det bliver til 35,5 pr årsso, forklarer Jacob Jensen.

Kostskole hjælper unge gennem uddannelsen

Faciliteterne på skolen er helt i top, med næsten nyt fitnesscenter, idrætshal, spisesal med god mad, nyrenoverede værelser og en helt ny maskinhal, som er et af elevernes foretrukne opholdssteder i fritiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbrugsuddannelsen har den store fordel, at det er en kostskole-uddannelse. Det betyder, at de unge opbygger et særligt netværk, og får en betydelig tilknytning til deres uddannelse. Skole, venner og fritid flyder sammen til en samlet oplevelse. Det har den fordel, at man aldrig er alene, og har man svært ved at løse en opgave eller svært ved lektierne, så er der altid en lærer eller elev til at hjælpe. Det afspejler sig direkte på den meget lave frafaldsprocent, som vi oplever. Hele 96 procent af vores elever gennemfører uddannelsen, fortæller Bjarne Ebbesen, forstander på Gråsten Landbrugsskole.

Bjarne Ebbesen blev ansat som forstander i efteråret 2016, så han er stadig meget ny i jobbet. Derfor vil han bruge Åbent Hus arrangementet til at præsentere sig selv, og få talt med rigtig mange kommende elever og forældre.

Mange veje ind i landbruget

En stor del af Gråsten Landbrugsskoles elever fortsætter på skolens lederuddannelser efter deres uddannelse til faglært landmand. Her er mulighed for at blive Produktionsleder og endelig Agrarøkonom.

- Vi opfordrer så mange som muligt til at tage Lederuddannelserne. Det er vigtigt, hvis man vil åbne endnu flere døre for sig selv i sin fremtidige karriere i landbruget. Landbrugsvirksomhederne er blevet så store i dag og kravene ikke mindre, så den viden og det netværk man får via en lederuddannelse er guld værd, både hvis man vil have sit eget, eller hvis man vil være sparringspartner for dem, der er ejere - uanset om det bliver som rådgiver eller ansat, forklarer Anette Ehlers.

Åben landbrugsskole

Lørdag d. 4. februar er der mulighed for at komme forbi skolen og få en snak med lærere, vejledere og elever og høre om, hvad lige præcis Gråsten Landbrugsskole har at tilbyde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her vil blive præsenteret mulighederne for specialefag, valgfag, projekter, forskellige spændende undervisningsformer, praktik på skolens landbrug, faglige ekskursioner, udlands ture, samarbejdspartnere herunder Business College Syd og meget mere. Der bliver rundvisninger på både skolen og i staldene. Det hele kan opleves på Gråsten Landbrugsskole lørdag den 4. februar 2017.