Malkekvægsbedriften Sejersbøl I/S arbejder på at optimere og forbedre udnyttelsen af bedriftens arealer, og faste kørespor har vist sig at være et effektivt skridt på vejen. I græsmarkerne har man eksperimenteret med forskellige grader af kontrolleret trafik, og den mest vidtgående har givet et merudbytte på 16 procent i forhold til normal, fornuftig kørsel, viser de foreløbige resultater.

- Forskellen er så stor, at det da giver stof til eftertanke. Vi kommer uden tvivl til at bruge metoden i større målestok, siger Jakob Sejersbøl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sejersbøl I/S er en af flere bedrifter, der deltager i projektet 'Økologi i sporet', som er ledet af Økologisk Landsforening. Målet med projektet er at udvikle dyrkningssystemer, der skåner jorden mest muligt mod skadeligt tryk. Det sker bl.a. ved at anvende gps-teknologi, så traktorer og maskiner altid kører i de samme spor.

Markvandring

Tirsdag den 15. september klokken 13.30 kan man komme med på en markvandring ved Sejersbøl I/S og se og høre mere om erfaringer og løsninger med faste kørespor i græsmarken. Er vejret til det, vil græsmarkerne blive filmet fra oven med drone. Optagelser fra luften giver et godt indtryk af betydningen af faste kørespor.

Man kan også få et indblik i resultaterne af at dyrke med faste kørespor i andre afgrøder, og Hans Henrik Pedersen, Aarhus Universitet, der er ekspert i kontrolleret trafik, deltager med sin store viden om velegnet teknik og maskineri.

Sejersbøl I/S var tidligere Danmarks største økologiske mælkeproducent. Bedriften er for nylig omlagt til konventionel drift.

Innovative løsninger

Projektet Økologi i Sporet skal udvikle en levende og frugtbar jord gennem skånsom marktrafik i faste kørespor, skånsom jordbearbejdning og integration af grøngødning i dyrkningssystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har fået tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet og er medfinansieret af Fonden for Økologisk Landbrug og Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget.