Det kan godt være, landmændene ikke såede deres randzoner til i efteråret, men så skal de se at komme ud med såmaskinen og gøre det nu. Sådan lyder meldingen fra Vagn Lundsteen, der er direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Han skriver i sit ugentlige nyhedsbrev, at "folk, der laver randzoner, bliver til grin".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikring af indtægt

"Uden kompensation, ingen krav om randzoner. Sådan er det. Hvis man alligevel laver randzoner, trods kendskab til teksten i Fællesskema, er man blevet advaret. Du får ingen kompensation, uden gyldige vandplaner. Sådan er det," skriver Vagn Lundsteen.

"For de få, der har anlagt randzoner, er det tid til at bruge sin sunde fornuft for at begrænse tabet mest muligt. Det første tab er det billigste. Det er klart, at en vårafgrøde giver mindre end den overvintrende afgrøde, der burde være sået i randzonen. Men hellere det, end slet ingen indtægt på arealet," skriver Vagn Lundsteen.

Loven er - ulovlig

Han erkender, at det kan give bøde, men han tror ikke, at NaturErhvervstyrelsen vil håndhæve loven, fordi den - ifølge Bæredygtigt Landbrug - er ulovlig.

Vagn Lundsteen opfordrer også de mange medlemmer af Bæredygtigt Landbrug at se bort fra en servicemeddelelse fra NaturErhvervstyrelsen, som opfordrede landmænd til ikke at anføre bemærkninger om randzoner i deres arealstøtte-ansøgninger.

Bemærkninger vil nemlig betyde manuel behandling af sagen, og det kan forsinke udbetalingen. Alligevel er det vigtigt at gøre sig sine bemærkninger, skriver Vagn Lundsteen, som mener, at landmanden dermed ikke kan hænges op på at have godtaget nogle betingelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen trusler

"Vi anbefaler fortsat folk at indskrive teksten i bemærkningsfeltet. Styrelsen skal ikke true os," skriver Vagn Lundsteen.