Efter lang tids forberedelse har Bæredygtigt Landbrug i dag stævnet staten med krav om, at vandplanerne og randzone-lovgivningen skal tages af bordet med det samme.

- Det er en særdeles alvorlig beslutning for os i Bæredygtigt Landbrug at stævne vores eget fædreland. Men vi har følt os nødsaget til det, fordi gode argumenter samt saglige og faglige indspil ikke har vist sig at være nok, og vi frygter derfor, at hvis vi ikke stævner her og nu, så bliver lovene om vandplanerne og randzonerne ført ud i livet til stor skade for det danske samfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den kontante udmelding fra formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, efter at foreningens advokat i dag indleverede stævningen af den danske stat til retten i Hjørring.

- Konsekvenserne af vandplanerne bliver, at en fjerdedel af landbrugsjorden i Danmark sumper til, fordi vedligeholdelsen af vandløbene ophører. I Bæredygtigt Landbrug mener vi desuden, at implementeringen af vandplanerne er ulovlig og strider direkte mod EU´s vandrammedirektiv, og det vil vi nu have rettens ord for, siger Flemming Fuglede Jørgensen i forbindelse med stævningen.

Stævningen fra Bæredygtigt Landbrug omfatter også de økonomiske konsekvenser for danske fødevareproducenter, den personlige ejendomsret, ulige rammevilkår, kvælstofbegrænsningen, efterafgrøderne og randzonerne. Tiltag, som kommer til at beslaglægge 50.000 ha landbrugsjord samt medføre en masse gener og store omkostninger for fødevareproducenterne.

Søgsmålet er indstævnet med krav om opsættende virkning, således at lovene ikke kan gennemføres før retten har afsagt dom i forbindelse med sagens anklagepunkter.

- Vi håber også, at vi i dette tidsrum kan få en gruppe af internationale forskere til at vurdere vandplanerne, således at vi kan få bekræftet, om de har den miljømæssige værdi, der bliver sagt, og ikke mindst, hvilke økonomiske konsekvenser de vil medføre overfor den danske stat, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dokumentation: Her er Bæredygtigt Landbrugs anklagepunkter