Svineproducent Christian Mikkelsen, Holbækgård i Toftlund, ser Den Sønderjyske Bundlinjematch som en kærkommen anledning til at skabe fornyet motivation på bedriften - både for sig selv og for sine fem medarbejdere.

Det hænger sammen med, at han føler, at udviklingen af bedriften er gået i stå de seneste fire år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Denne dyst er et friskt pust og giver nye udfordringer, siger han og tilføjer, at der er brug for, at der sker noget nyt for at fastholde motivationen.

Dysten har således givet ham fornyet motivation ved at sætte ham i gang med at optimere på det han har i stedet for til stadighed blot at udvide.

- Jeg har været med siden 1998, men vi har ikke rigtigt tjent penge endnu, fordi vi har udvidet og købt jord og nærmest fået mindre ud af det. Så det er på høje tid med fokus på indtjeningen, mener Christian Mikkelsen.

- På kort sigt handler det om at tjene penge, ellers er der ingen, der tror på os. Og ellers gør vi det vel heller ikke selv, siger han.

Mål er ændret

Christian Mikkelsen har længe haft et mål om at komme op på 1.000 søer, og han drømmer om at få rationaliseret mange interne arbejdsgange, som ikke er helt hensigtsmæssige, fordi bedriften er vokset gennem knopskydning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men jeg har en kammerat, som har søgt i fire et halvt år og brugt en mindre formue på det, og det har jeg ikke lyst til, hvis vi ikke er mere ønskede end som så, siger Christian Mikkelsen.

Bundlinjematchen har således været med til at ændre hans målsætning her og nu, så der i stedet er fokus på indtjening.

- Min målsætning med at gå med i bundlinjematchen er at få noget ud af det på bundlinjen - ikke så meget at vinde dysten, siger han.

Men vinderpræmien vil selvfølgelig være velkommen. Den kan ifølge Christian Mikkelsen betale en hyggelig aften med medarbejderne.

- Men det er bedriftens bundlinje, der er vigtigst, understreger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tal på målsætningerne

Christian Mikkelsen bruger konsulenterne i forvejen, og da han blev præsenteret for idéen om at være med i Den Sønderjyske Bundlinjematch, slog han til, fordi han synes, der ligger en god idé bagved.

- Det er for eksempel nyttigt at få sat tal på, at 50 gram ekstra daglig tilvækst i klimastalden betyder 180.000 kroner om året, nævner Christian Mikkelsen.

Der er ikke sat beløb på alle de forhold, som er underkastet bundlinjematchens handleplaner, men flere steder vil der ifølge konsulenterne være en kvart million kroner at hente ved konkrete ændringer.

Og ved at få sat tal på mener Christian Mikkelsen, at udarbejdelsen af handleplanerne er med til at sikre fokus i dagligdagen.

- Det er især vigtigt med de høje foderpriser, men vi har alt oppe at vende og er ved at få analyseret både noget, der ikke kræver investeringer og noget, som kræver investeringer, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempelvis får vi på et senere tidspunkt foretaget en bygningsgennemgang af en energikonsulent for at se, om der er noget at hente.

Christian Mikkelsen har også en boring med tilladelse til vanding, men han bruger den ikke. Hvis den tages i brug, kan der vandes yderligere 45 hektar, men det forudsætter investeringer, som det kan være svært at sætte en præcis indtjening på, hvis det overhovedet kan betale sig.

- Det kan jo være, at der ikke bliver brug for at vande de næste 10 år, siger Christian Mikkelsen.

Måske hjemmeblanderi

En anden overvejelse går i retning af at etablere et hjemmeblanderi til slagtesvinefoderet. det kan ifølge handleplanen give 280.000 kroner,

- I kraft af at vi har stor opbevaringskapacitet, kan jeg beholde kornet her i stedet for, at det skal transporteres til Fyn og presses i piller og så sendes retur, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energikonsulenten skal blandt andet også sætte beløb på, hvor dyr den gamle mølle er. Den suger kornet, og det vil normalt være billigere at bruge en snegl.

- Men det vil være nyttigt at få sat beløb på, mener Christian Mikkelsen.

- Vi skal også se på arbejdskraft i den forbindelse, for der går også tid med at passe et hjemmeblanderi. Og vi skal overveje, om vi skal have en ekstra ansat, eller om vi skal leje folk til nogle opgaver, eksempelvis vask. Eller måske skal opgaverne bare fordeles anderledes, siger Christian Mikkelsen.

Måske samarbejde

Der skal også kigges på markdriften, hvor Christian Mikkelsen med hjælp fra en ansat markmand klarer stort set alt selv. Men Christian Mikkelsen holder meget af markarbejdet, og er som udgangspunkt ikke særligt indstillet på at afgive opgaver til eksempelvis maskinstationen.

Til gengæld er han indstillet på samarbejde med andre om markdriften. Eksempelvis har kravet om nedfældning af gylle allerede fået ham til at samarbejde med en maskinstation, og han snakker også med andre om at samarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det mener jeg er vejen frem for mig, og så er det i øvrigt også hyggeligt, når vi er flere, mener Christian Mikkelsen.

I det hele taget værdsætter han det udbytte, der kan komme ud af at samværet med andre.

- Jeg er med i en erfa-gruppe, som har eksisteret i snart 10 år, hvor vi mødes hver 14. dag med en konsulent. Det er rigtig godt, fordi det tvinger en til selv at forholde sig til tingene, siger Christian Mikkelsen.