Når man spørger de danske forbrugere, om de køber økologi, så svarer mange ja. Flere end der rent faktisk køber økologi. For selvom Danmark er det land i verden, hvor økologi fylder mest, så er blot 7,6 procent af det samlede fødevaresalg i landet økologisk.

Her spiller prisen en afgørende rolle. Det var der bred enighed om, da fødevareminister Dan Jørgensen (S) mandag deltog i paneldebat på Foodexpo i Herning med John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, Nielsen Jensen, direktør for Dagligvareleverandørerne, og Anja Philip, formand for Forbrugerrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her fortalte ministeren om en af sine visioner på fødevareområdet nemlig at skabe et aåkaldt mellemprodukt, som ikke er økologisk, men hvor dyrevelfærden er i top:

- Jeg tror mange forbrugere ville sige, at jeg vil gerne betale lidt mere for dyrevelfærd, sagde Dan Jørgensen, der mener, at der bør være et mellemlag af produkter mellem de billigste varer og de økologiske.

- For ganske få kroner kunne man få en gris, som ikke er blevet kastreret. Det, ville mange forbrugere nok ikke mene, var uoverskueligt, sagde Dan Jørgensen, der foreslog, at sådanne produkter kunne få deres egen mærkning, omend når det gjaldt mærkning af fødevarer, så var det vigtigt at være varsom og ikke lave for mange, understregede han.

Fokus på pris

Generelt var der blandt debattens deltagere bred enighed om, at der var for stor fokus på prisen i supermarkederne.

- Fokus skal væk fra pris. Alt for meget markedsføring handler om pris, sagde John Wagner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De danske supermarkeder bruger flere milliarder kroner om året på at sende tilbudsaviser på gaden.

- I stedet skal supermarkederne konkurrere på den gode historie i stedet for på pris, sagde Anja Philip.

Hun var desuden enig med ministeren i, at prisdifferencen mellem økologiske og konventionelle varer var for stor.

Erklæring om dyrevelfærd

I sidste uge underskrev Dan Jørgensen, Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og andre en erklæring, hvor der blandt andet er enighed om, at kastration uden bedøvelse af svin skal ophøre seneste i 2018, og overlevelsesraten for smågrise skal hæves.

- Jeg er stolt over, at vi i dag tager et historisk skridt hen mod bedre dyrevelfærd i svinestaldene, som blandt andet betyder, at der i 2020 hver eneste dag er flere tusind færre døde pattegrise, sagde ministeren om erklæringen.