Med applikationen CloverMap kan landmanden gødske optimal i forhold til græsmarkens kløverprocent.

- Ud fra fotos af markens kløverbestand beregner Clovermap markens kvælstofbehov. Seges skønner at brug af programmet kan give landmanden en merindtjening på op til 500 kr. pr. ha, fortæller Christian Møller Brandt, IT-produktudvikler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I CloverMap vises desuden et kort over, hvordan kløverprocenten varierer i marken.

CloverMap er den faglige overbygning på Agrointelligence søger ved navn CloverCam. Fra CloverCam henter MarkOnline og CropManager beregnede kløverprocentkort. I CropManager vises disse data på et kort for at vise kløver variation inden for marken. I MarkOnline beregnes der et gennemsnit per mark som indsættes i kolonnerne. I MarkOnline er der indbygget en matematisk funktion som ved at kende kløverprocenten og andre allerede tilstedeværende information kan beregne kvælstofs behovet. Når planteavlskonsulenten og landmanden kender kvælstofs behovet kan der potentielt omfordeles kvælstof på markniveau.

Fordeling af kløverdækning

Endvidere er der i CropManager indbygget en data viewer som gør det muligt at se hvordan kløver dækningen er fordel på tværs af marken.

- Dataoverførslen forgår automatisk og landmanden og planteavlskonsulenten skal derfor blot åbne Mark Online efter at marken er blevet overkørt og data bliver overført.

- Fordi data overføres automatisk skal landmanden og planteavlskonsulenten ikke bøvle med tidskrævende indtastning, men kan blot åbne MarkOnline efter overkørsel og foretage en revurdering af kvælstoffordelingen, fortæller Jesper Riber Nielsen, Product Porfolio Manager, Crops, Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med CloverMap er at give landmanden og planteavlskonsulenten et mere objektiv grundlag for at omfordele kvælstoffet mellem kløvermarkerne på bedriften. Eftersom dataoverførslen forgår automatisk er tidsforbruget til dataoverførsel og indtastning minimal.

- Det økonomiske potentiale ved at foretage denne omfordeling af kvælstof, skønner Leif Knudsen, Chefkonsulent i gødskning hos Seges, til at være mellem 100 til 500 kr. Det økonimiske potentiale er vurderet på baggrund af to årige kvælstofs forsøg.