100 kroner pr. so pr. år. Det er omtrent, hvad Torben Brøchner har hævet sit dækningsbidrag med om året, efter han ved juletid i fjor begyndte at sælge efterbyrden fra sine i alt 800 søer. Penge, som hos langt de fleste ryger lige i gylletanken.

- Samlet set regner vi med at salget af efterbyrderne kommer til at give mellem 50- og 70.000 kroner ekstra på bundlinjen om året, fortæller Torben Brøchner, svineproducent i Diernæs ved Haderslev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbrud af PRRS

? Samlet set regner vi med, at salget af efterbyrderne kommer til at give mellem 50- og 70.000 kroner ekstra på bundlinjen om året ?

For nøjagtigt et år siden startede et meget voldsomt udbrud af PRRS i besætningen -et udbrud, der fik store konsekvenser både økonomisk og menneskeligt.

- Vi havde inden udbruddet en helt ren SPF besætning og lå på 36 grise pr. årsso, men fra den ene dag til den anden gik det galt, og vi havnede på 22 grise pr. årsso, da det var allerværst. I nogle ugehold var der slet ingen grise, der forlod farestalden, beretter Torben Brøchner.

- Det var meget demotiverende at komme i stalden i den periode, og det kostede en medarbejder, der simpelthen ikke kunne blive ved med at klare at bære døde grise ud, og også aflive en helt masse. Desuden kostede udbruddet os et større millionbeløb, men nu er vi på vej tilbage til normale tilstande, siger Torben Brøchner.

Held i uheld

Det var ironisk nok udbruddet af PRRS, der ad omveje startede salget af efterbyrd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg sad og snakkede med en kollega om de mange stenfostre, der var i efterbyrden som følge af PRRS-udbruddet, og så spurgte min kollega mig om, hvorfor jeg ikke solgte efterbyrden, og det måtte jeg selvfølgelig straks høre mere om, husker Torben Brøchner.

Derfor tog Torben Brøchner med det samme fat i BHJ i Gråsten, der indkøber efterbyrd til farmaceutiske formål i Asien. Indtil videre indsamler de kun hos sønderjyske landmænd, men vil på længere sigt måske få brug for at udvide deres leverandørområde.

- Da jeg tog kontakt til BHJ, kom vi hurtigt i gang med at levere efterbyrder til dem. De kom ud og stillede en ny kummefryser op, hvor vi hver dag smider nye efterbyrder i, så de fryses ned med det samme. De kommer lynhurtigt til at lugte meget dårligt, så tre gange om dagen tager vi de indsamlede efterbyrder med ud af stalden og over i fryseren. Fryseren bliver tømt af BHJ en gang om ugen, hvor de kommer med en lille kassebil, tømmer fryseren og lægger en vejeseddel. Så den del har vi ikke noget med at gøre, forklarer Torben Brøchner.

God afregningspris

BHJ betaler 15 kroner pr. kg for efterbyrderne, og med en vægt på tre kg i gennemsnit giver det et ganske fornuftig resultat.

Der er ikke meget ekstra arbejde forbundet med at samle efterbyrderne ind. Over hver so bliver der hængt en plasticpose op sammen med sokortet, når soen indsættes i farestalden, så er den klar til brug, når soen farer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har meget fokus på vores faringer og overvåger søerne nøje, og derfor er det nemt for os at indsamle efterbyrderne med det samme, inden de ryger i gyllekanalen. Og man skal jo oftest have fat i dem alligevel, så det betyder ikke noget, om man skal smide dem i en pose eller i gyllen. Vi tager det løbende og lader bare posen stå på staldgangen, til vi er sikre på, at faringen er helt slut. Så bliver der slået knude på posen, og den bliver lagt i en spand ude i forrummet. Ved formiddagskaffe, frokost og fyraften, tager vi de indsamlede poser med os ud og over i fryseren. Vi skal selvfølgelig undgå, at der kommer halm og andet skidt med i poserne, men derudover stilles der ikke nogle særlige krav til leverancen, siger Torben Brøchner, og tilføjer, at so-nummer og besætningens chr-nummer skal stå på posen.

Du kan læse mere om Torbens Brøchners besætning i Hyologisk fra maj 2015. ?