Lyt til artiklen:

Smågrisedødelighed var i 2020 på 23 procent

00:00
Hastighed: ???x
02:12

De hidtidige tiltag for at reducere antallet af døde smågrise i de danske stalde har ikke virket efter hensigten - tværtimod er dødeligheden steget.

Der dør fortsat alt for mange pattegrise i den danske svineproduktion. Tal fra branchen viser, at pattegrisedødeligheden i 2020 var på omkring 23 procent. Det vil sige, at ud af de 41,9 mio. smågrise, som blev født i 2020, så døde 9,7 millioner, skriver Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Professor Lene Juul Pedersen fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet (AU) peger på, at det er den vedvarende stigning i antal grise i kuldet, som skaber problemer.

Stigningen i kuldstørrelsen er resultatet af en avlsstrategi, hvor avlsdyrene blandt andet er blevet udvalgt efter deres genetiske evne til at føde mange grise. Allerede i 00'erne viste det sig imidlertid, at pattegrisedødeligheden steg til et uacceptabelt niveau.

Nye avlsmål

Baseret på resultater fra et forskningsprojekt udført i samarbejde mellem Aarhus Universitet (AU) og Videncenter for Svineproduktion (nu SEGES) og finansieret af Svineafgiftsfonden, besluttede bestyrelsen for videncentret at tilpasse avlsmålet fra "flest mulige fødte grise" til et mål om "flest overlevende grise dag 5" (LG5), hvor kuldstørrelse ved fødsel indgår med samme vægt som dødelighed til dag 5 (en redegørelse kan findes i rapporten "Pattegrisedødelighed i DK - Muligheder for reduktion af pattegrisedødeligheden i Danmark", som blev udarbejde efter ønske fra Fødevarestyrelsen).

En betydelig del af pattegrisene dør i de første dage efter faring, og det nye avlsmål skulle således kombinere målet om både at øge pattegriseoverlevelsen og styrke fertiliteten for danske avlsdyr.

Flere undersøgelser, bl.a. en uafhængig evaluering fra Aarhus Universitet i 2018 (bestilt af Fødevarestyrelsen), viste da også, at avl efter LG5 både øgede kuldstørrelsen og reducerede pattegrisdødeligheden i avls- og opformerings-besætninger frem til midten af 10'erne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om forskningsprojektet.