Torben Hansen, formand for Planteproduktion i L&F, er utilfreds med den nye gødningsbekendtgørelse, som han mener, vil give store problemer med bureaukrati.

- Bekendtgørelsen indeholder eksempelvis en mulighed for, at vi kan få gyllen bragt ud rettidigt forud for såning af afgrøderne om foråret. Nemlig ved, at man forsurer den og bringer den ud med slanger, forklarer Torben Hansen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den senest gældende bekendtgørelse har krævet, at gyllen skulle nedfældes, hvis den blev udbragt på sort jord. Noget, som mange steder enten har forsinket forårsarbejdet, og dermed kostet udbytte, eller det er sket med stor strukturskade til følge, fordi jorden ikke har været tilstrækkelig tør til færdsel med en nedfælder.

Ring til kommunen - igen

Han påpeger, at den nye bekendtgørelse gør det mere besværligt at bruge husdyrgødning:

- Med den nye bekendtgørelse skal en landmand, som ønsker at slangeudlægge forsuret gylle inden såning meddele kommunen, hvilke marker det drejer sig om. Hvis det eksempelvis sætter ind med regn, og han får brug for at slangeudlægge forsuret gylle på flere marker end planlagt, skal kommunen orienteres endnu en gang, før han går i gang, understreger Torben Hansen. 

- Derudover skal landmanden tælle sammen, på hvor mange hektar det er planlagt at slangeudlægge forsuret gylle til inden såning. Og derefter skal han på et areal med vintersæd, som svarer til 20 procent af dette, forpligtige sig til at bruge forsuret gylle det kommende forår eller sommer. Dette areal skal også fremgå af skrivelsen til kommunen.  

Fravælger bedste løsning

Torben Hansen frygter, at det tunge bureaukrati kan få landmænd til at fravælge den bedste løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er stor risiko for, at landmanden fravælger bureaukratiet og nedfælder gyllen under ikke-optimale forhold eller vælger at bruge gyllen på et andet tidspunkt, hvor gødskningseffekten er mindre, og tabet større, siger han.

Han kalder bekendtgørelsen "unødigt bureaukratisk og uden miljømæssig effekt" og henviser til, at forsuring er næsten lige så effektivt til at forhindre fordampning af ammoniak som nedfældning.