I en tør tid er vand en dyrebar ressource, der skal bruges med omtanke. Derfor kan et nyt, stort EU-projekt gavne både vandressourcerne, økonomien hos den enkelte landmand og miljøet. Det oplyser det Nationale Center for Fødevarer og Jordbrug, DCA.

Sammen med forskere fra Aarhus Universitet skal projektets deltagere udvikle vandingssystemer, der bruger vandet effektivt på de steder, der er behov for det. Nogle af værktøjerne er sensorer, der kan måle planternes trivsel, vækstmodeller, meteorologiske data og de nyeste vandingssystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I systemet vil blandt andet indgå information vedrørende jordtype, afgrødetype, gødskning og vandkvalitet samt data opsamlet fra overvågningsenheder og vejrudsigter. Forskerne i de forskellige deltagerlande vil arbejde med udvalgte vandkrævende, højværdi afgrøder som tomater, bomuld, majs, druer, citrusfrugter og kartofler.

Fokus på kartofler

I den danske del af projektet fokuserer forskerne på kartofler. Forskerne vil kombinere viden om kartoffelplanters behov for vanding på forskellige stadier med målinger af kartoffelplanters vækst til at fodre vækstmodellerne med data, så de kan generere robuste forudsigelser og råd til landmanden.

Det fireårige projekt har deltagelse af universiteter, forskningsinstitutioner, private virksomheder, FAO, interesseorganisationer og myndigheder fra Danmark, Israel, Holland, Spanien, Storbritannien, Portugal, Italien og Grækenland.

Projektet er bevilget 44,7 millioner kroner fra EU’s syvende rammeprogram (FP7).