Vårbyg er en af de afgrøder, der har den korteste vækstsæson i Danmark. På kun cirka hundrede dages vækst skal afgrøden nå at producere op mod ti ton tørstof, hvilket dybest set er en fantastisk præstation.

Til gengæld skal der heller ikke være en eneste dag, hvor væksten ikke er optimal, eller hvor rødderne skal lede efter næring og vand. Sker det, nedsættes udbyttet. For vårbyggen har ganske enkelt ikke tid til modgang, og der er ingen tid til at vårbyggen "kan rette sig", skriver Ole Schou, planteavlskonsulent, Gefion, i en artikel i Agrologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Timekontrol

Han mener således, at løbende kontrol af kvaliteten af såarbejdet dog et must, uanset hvor mange hektar man skal over i foråret. Derfor bør der ifølge planteavlskonsulenten indarbejdes en god rutine for at kontrollere, at kernerne placeres, som de skal.

Det kan for eksempel ske én gang i timen eller efter at have sået et bestemt antal hektar.

Motivation i top

Det kan let overraske, at såmaskinen ændrer opførsel, ved såarbejdet på en mark med en anden jordtype eller forhistorie. Og med de nuværende kornpriser burde motivationen for at avle 8,5 ton pr. hektar være i top, mener Ole Schou.

Læs mere i Agrologisk

Læs hele artiklen i marts-udgaven af Agrologisk, der udkom fredag den 8. marts. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.