Ved åbningen af to dages kvægkongres i Herning indledte formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder Philipp, sin beretning med at konstatere, at det er vanskelige tider, men at erhvervet i hele værdikæden har taget skeen i den anden hånd og arbejder med at reducere omkostninger, øge produktiviteten, ledelsen af bedriften og sikre et positivt cash flow.

Til gengæld var han ikke ubetinget positiv over for politikernes indsats. Han kritiserede de forslag, som vil forringe dansk landbrugs konkurrenceevne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kritiserede kursen med mere og mere regulering og begrænsning.

- Gør noget ved det. Der er ikke brug for flere analyser, men for handling.

Bedre dækningsbidrag

Peder Philipps påstand om, at landbruget har taget skeen i den anden hånd blev bakket op af direktør Gitte Grønbæk, som på baggrund af lidt flere end 200 regnskaber for 2010 kunne konstatere, at alle besætninger har haft en betydelig fremgang i dækningsbidraget fra 2009 til 2010 på cirka 1,2 millioner kroner - ikke mindst på grund af en stigende afregningspris for mælken.

På bundlinjen blev gennemsnitsresultatet dog et fortsat minus - på 200.000 kroner. Men den bedste tredjedel har et overskud på 800.000 kroner.

Når Gitte Grønbæk ser på den bedste tredjedel af besætningerne, kan hun dog konstatere, at der er nogen, der kan - trods de vanskelige tider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den bedste tredjedel

Den bedste tredjedel har forbedret 2010-resultatet bedre end gennemsnittet. Ydelsen steg 2,4 procent i den bedste tredjedel af besætningerne, mens stigningen kun var 1,6 for gennemsnittet.

Hun kunne også vise, at finansieringsudgifterne er steget for gennemsnitsbedriften, mens den er faldet for den bedste tredjedel. Men begge grupper har i 2010 øget gælden med 3,4 millioner kroner, og den gennemsnitlige gældsætningen af kvægbedrifterne er 75,5 procent i gennemsnit, mens den er 66,3 procent for de bedste.

Forskellen på gennemsnitsbedriften og gennemsnittet af den bedste tredjedel af besætningerne er ifølge Gitte Grønbæks foreløbige tal fra de godt 200 regnskaber på 57 øre. Heraf udgør forskellen i finansieringsomkostninger hele 53 procent, mens dækningsbidraget kun tegner sig for 30 procent og kapacitetsomkostningerne 17 procent.

Hun opfordrede til polstring og forberedelse på en højere rente. Alene en stigning på et enkelt procentpoint forudsætter en højere mælkepris på hele 15 øre.