Hyologisk bragte i april-udgaven 2010 en artikel om DLBR og de mange nye større landbrugscentre i Danmark og om prisen for byggeriet, antallet af medarbejder på dem og omsætningen på dem.

Lederen i bladet kritiserede udviklingen og stillede et meget stort spørgsmålstegn ved den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den nye udgave af Hyologisk, der udkommer fredag den 7. januar, følges der op på denne sag.

Diskussionen om fremtiden for DLBR er nemlig atter blusset op igen. Denne gang i Effektiv Landbrug, hvor formanden for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, skød debatten i gang.

Han mener, at der er alt for mange centre rundt om i landet. Nogle er af sådan en beskeden størrelse, at det går ud over kvaliteten. Derfor ser han gerne, at man tager et kæmpe skridt og samlede landets i dag cirka 30 centre i et enkelt samlet rådgivningsselskab med måske fire-fem centre spredt ud i landet.

På denne måde vil der være store besparelser for landmændene at hente samtidig med, at rådgivningen ifølge Niels Vestergaard Salling vil få et højere fagligt niveau. Han mener, at det især er vigtigt, at svinerådgivningen tilpasses svineproducenternes behov for rådgivning i de kommende år.

Hans udtalelser satte gang i en lang række kommentarer fra andre lokale landboforeninger, men også fra formanden for Videncenter for Landbrug (VFL). Der er ikke enighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle ønsker ikke, at der laves om på det nuværende system, andre ser gerne færre landbrugscentre, mens atter andre mener, at VFL bliver udkonkurreret og overflødig. Men spørgsmålet er, hvad der er fornuftigt, og om der skal indgriben til for at komme i den rigtige retning.

Så meget koster DLBR

Som det fremgår af artiklen i april-udgaven af Hyologisk og en artikel i Maskinbladet, omsættes der fra 550.000 kroner til 650.000 kroner pr. medarbejder i 2008-2009 på de lokale landbocentre. LRØ og LandboNord havde den højeste omsætning/indtjening pr. medarbejder. Hos VFL er omsætningen pr. medarbejder omkring en million kroner.

Regner man derfor baglæns på 500 ansatte i VFL og 3.000 i de lokale landboforeninger, giver det en samlet årlig omsætning på omkring 2,2 milliarder kroner i DLBR, som stammer direkte eller indirekte fra landmænd. Herfra er fratrukket 100 millioner kroner, som VFL får i projektmidler.

Står svineproducenterne for en tredjedel af den 2,2 milliarder kroners omsætning i DLBR - altså 750 millioner kroner - viser et groft overslag, at det svarer til knap 13 kroner pr. smågris og knap 34 kroner pr. slagtesvin (inklusive smågriseperioden) for de syv millioner smågrise, der blev solgt til udlandet i 2009, og de 19,3 millioner svin, der blev slagtet i Danmark i 2009.

Til sammenligning var det gennemsnitlige resultat pr. smågris på minus 44 kroner i 2009 og minus 34 kroner pr. slagtesvin i 2009 ifølge VSP.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i januar-udgaven af Hyologisk, der udkommer på fredag den 7. januar 2011. Bestil abonnement på 76207970 eller www.agrar.dk.