Det er en kombination af flere faktorer, der har resulteret i dét, som bliver betegnet som en miljøkatastrofe i Jyllands næststørste sø, Filsø. Vurderingen lyder, at 80 ton fisk er døde på grund af iltsvind i søen.

Tørke efterfulgt af kraftig regn og landbrugsjord op til søen er forklaringen fra forskere fra København Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klimaforandringerne med varmere vejr og mindre nedbør, men nedbør i voldsomme mængder, kombineret med landbrugets udledning, og den måde området er drænet på, siger Theis Kragh til DR.

Han er lektor på Ferskvandsbiologisk Laboratorium ved Københavns Universitet.

Der er ifølge forskerne skyllet organisk materiale ud i søen, da der for få dage siden var et meget kraftigt regnvejr i området, der, som størstedelen af landet, har været ramt af den ekstraordinære tørke.

En bund af kvælstof

Ifølge Theis Kragh kan man ikke skyde skylden direkte på landbruget. Han fortæller, at da det organiske materiale blev skyllet ud i søen, gik bakterier i gang med at nedbryde materialet.

Det fik iltniveauet til at falde med 40 procent på bare 12 timer. Med massiv fiskedød som følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks Naturfredningsforening og flere politikere har efterfølgende være ude med kritik af landbruget. De vil have flyttet landbrugsjord væk fra sårbare vandområder, som for eksempel Filsø.

Men det vil næppe hjælpe noget, lyder det fra tidligere landbrugsordfører fra Venstre.

- Bunden af Filsø er smækfyldt med kvælstof, det er gammelt landbrugsjord. Og i dag er der kun landbrug på en tredjedel af arealet omkring Filsø, resten er rekreativt eller militært område. Derfor er jordfordeling næppe det rigtige svar på iltsvindet i Filsø, siger Jens Kirk, Ringkøbing, der selv er agronom og landmand til jv.dk.