Dyrevelfærd når det er bedst. Det er det indtryk, der rammer én, når man står på marken blandt 180 grise, der smasker deres morgenmad i sig. Marken har tidligere været hjem for drægtige søer, men nu har det første hold af Hedemarkens Frilandsgris indtaget marken.

Omgivelserne er der ikke noget at sætte en finger på. Det er gammel hedeland omgivet af lyng, småtræer og krat. Der er selvfølgelig hytter til rådighed for grisene, men dem bruger de ifølge producenten ikke. De har nok i den bevoksning, der findes på marken. Men de har heller aldrig prøvet andet. De er nemlig født under åben himmel og har aldrig været i en stald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hedemarkens Frilandsgris

? Det er sjovt at producere noget, der skal sælges lokalt, og så er det da bare generelt sjovere at lave et produkt, der er stor efterspørgsel på?

Det er frilandsproducent Torben Langer fra Holstebro, der producerer det første hold af den såkaldte Hedemarkends Frilandsgris. Et nyt brand der er opstået i samarbejde med Friland og Dagrofa-kæden, og det er meningen, at grisene skal sælges i samtlige af landets Meny-butikker. Ud over Meny, favner Dagrofa-kæden også butikkerne Kiwi, Spar, Min Købmand og Let-Køb, men det er altså kun i Meny-butikkerne, at man fra uge 44 kan finde Hedemarkens Frilandsgris. Specielt Meny i Struer har været stor fortaler for at producere den særlige velfærdsgris.

Hedemarkens Frilandsgris adskiller sig fra andre frilandsgrise, da de har gået ude hele deres liv. De er født på en mark, men modsat frilandsgrisen, der efter fravænning kommer på stald med adgang til udeareal, kommer Hedemarkens Frilandsgris aldrig ind i en stald.

- Vi startede ud med 190 smågrise, der skulle blive til Hedemarkens Frilandsgris. De blev flyttet fra deres mødre på faremarken i uge 34 til den her mark, som tidligere har været hjem for nogle af vores drægtige søer. Jorden er meget sandet, og vi var ret spændte på, om det hele ville blive rodet op med det samme, når nu slagtesvinene ikke har ring i næsen, fortæller Torben Langer.

Men det var ikke tilfældet. Marken består af langt, groft græs, og det er åbenbart ikke interessant for grisene at rode i. De får i stedet stillet deres lyst med hensyn til rodeadfærd rundt under de mange buske og krat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der var helt tæt bevoksning under træerne, inden slagtesvinene kom herud at gå, men nu har de fået rodet godt op i jorden i de bevoksede områder, og det er vi glade for, så vi ikke får hele marken ødelagt, siger Torben Langer.

Omlægning til økologi

Selvom Torben Langer i mange år har været frilandsproducent, er han netop i gang med at omlægge til økologi.

- Sidst på året håber vi på, at vi kan have det hele lagt om til en økologisk besætning. Vi har i forvejen ikke mange behandlinger blandt grisene, og der er bedre økonomi i at have en økologisk produktion end i at have frilandsproduktion, som det er lige nu, forklarer Torben Langer, der har fået et mindre ekstra tillæg for at producere Hedemarkens Frilandsgris.

- Jeg synes, det er sjovt at producere noget, der skal sælges lokalt, og så er det da bare generelt sjovere at lave et produkt, der er stor efterspørgsel på, siger Torben Langer.

Og det må man sige, der er på produkter fra både frilands- og økologiske besætninger. Så meget, at der for tiden ikke er nogle ventelister til at blive leverandør af hverken det ene eller det andet brand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majsensilage forhindrer mavesår

Både søer og slagtesvinene på stedet får tildelt majsensilage hver anden dag, og det er noget, de elsker.

- Hver anden dag kører vi en bunke majsensilage ud til alle grisene med en gammel fuldfoderblander. Den første dag går de og piller alle majsene fra, men i løbet af dag to får de som regel ædt det hele op. Udover at grisene rigtig godt kan lide det, så har det gjort, at vi aldrig har problemer med mavesår, da der er mange gode fibre i majsensilagen, fortæller Torben Langer.

Mere friland mindre konventionelt

Grisene fra Torben Langer skal blandt andet sælges i den nærliggende Meny i Struer, hvor slagtermester i butikken Peder Pedersen var med den dag, grisene blev sluppet løs på deres nye mark, og som desuden følger projektet tæt.

- Torben og jeg har snakket meget sammen i gennem hele forløbet, og til en start snakkede vi faktisk om at lave en "ølgris" hvor grisene skulle have restproduktet fra ølproduktion, men i stedet blev det altså til Hedemarkens Frilandsgris, og det er noget, jeg glæder mig rigtig meget til, understreger Peder Pedersen, der har svært ved at skjule sin begejstring for hele projektet.

- Jeg er sindssyg stolt over, at vi i Meny har fået vores helt egen gris, vores eget brand, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hedemarkens Frilandsgris skal blandt andet markedsføres med en video, der skal køre i Meny butikkerne. Videoen blev optaget den dag grisene blev lukket ud på deres nye fold. Desuden bliver de en del af Meny-reklamerne, der bliver udsendt umiddelbart før slagtningen.

- Det er selvfølgeligt ikke meget kød til den enkelte butik, men vi håber da, det bliver så stor en succes, at der skal laves flere hold af grisene, siger Peder Pedersen.

- Der er virkelig sket en stor ændring af forbrugernes vaner, når det gælder velfærd. For bare fem år siden var 95 procent af det svinekød, vi solgte i butikkerne, konventionelt produceret. I dag er det vendt helt rundt, og omkring 75 til 80 procent af det svinekød, vi sælger i dag, kommer fra enten friland eller økologiske besætninger. Det er blevet meget mere efterspurgt, og folk vil gerne give det, det koster, siger slagteren, der tidligere arbejdede i Menys forgænger, SuperBest.

Grunden til, at folk gerne vil have de lidt dyrere produkter, kan ifølge Peder Pedersen være fordi, at kødet efter hans mening rent faktisk smager bedre.

- Vi har af og til haft blindsmagninger i butikken, og kunderne kan smage forskellen. Især vores ældre kunder siger, at kødet smager som i gamle dage, og det er der nok noget om. Som slagter kan man se, at det er nogle andre kødfibre, musklerne er bygget op på en anden måde, kamstegen er lidt større, og så er det generelt mere saftigt og mørt, forklarer Peder Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagtemesteren går selv meget op i økologi og dyrevelfærd og tror, at Hedemarkens Frilandsgris kan være med til at booste frilands- og økologiske produkter.

- Jeg er virkelig stolt over at være en del af det her, og jeg glæder mig meget til, at vi skal til at sælge det til vores kunder, smiler Menys slagtermester. ?