Lyt til artiklen:

Plantefagligt Forum tog fat i højaktuelle dyrkningsemner

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Plantefagligt Forum der består af de fem rådgivningshuse AgriAdvice, BJ-Agro, HN-Agro, Albrecht Agro og AgroPro Danmark, holdt 24. januar 2023 sin årlige planteavlsdag, denne gang fysisk for første gang i tre år.

Der var stor interesse for arrangementet, og med cirka 160 deltagere var auditoriet på Comwell i Roskilde stuvende fuld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deltagerne blev budt velkommen med morgenmad og kaffe og snak, inden dagens faglige program blev skudt i gang.

Søren Overgaard Schnipper fra BJ-Agro bød velkommen og præsenterede dagens program og gav sine bud på de positive og negative sider for den danske planteavl, både politisk og rent fagligt.

- Vi er kommet ud af et fantastisk 2022, og når ældre planteavlere siger, at det aldrig har været bedre, er der nok noget om det. Men det kommer ikke til at vare ved. Derfor er min prognose for fremtiden et stort dyk i planteavlernes økonomi, sagde Søren Overgaard Schnipper.

rich-media-2
Søren Overgaard Schnipper fra BJ-Agro bød forsamlingen velkommen og præsenterede dagens program. Foto: Anders Melchiorsen.

Han mener, at planteavlere hele tiden skal forholde sig kritisk, og at der skal være fokus på krav og udfordringer.

Men det kan blive svært at blive hørt, når landmænd bliver færre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi udgør kun to procent af den stemmeberettiget befolkning, men jeg håber stadig, at vi har noget at skulle have sagt fremover, sagde han.

Hvad har vi lært af 2022?

rich-media-4
Hans Jørgen Bak, AgriAdvice, gjorde status for 2022. Foto: Anders Melchiorsen.

Til at tage deltagerne gennem, hvad vi lærte af 2022 var Hans Jørgen Bak fra AgriAdvice.

- Vi ser tilbage på den mest værdifulde høst med store udbytter, men med store forskelle rundt om på arealerne. Vinteraps og vårbyg ydede positivt, mens vinterhvede, vinterbyg og vinterrug så mere almindelige niveauer, sagde Hans Jørgen Bak.

Klimaet gav udfordringer med meget regn i januar og februar, hvor lokale vejrstationer gav gode oplysninger. Det blev afløst af en tør marts og en overraskende tidlig såning. Nedbør igen i begyndelsen af april og igen tørt til 7. maj, der alt sammen var med til at jorden pakkede sig.

Der var lavt smittetryk i korn, septoria har været dominerende, og der var lidt meldug. Men han lagde vægt på, at T1-sprøjtningen er vigtig at holde fast i, selvom man ikke kan se angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom der ikke er angreb, så skal det helst heller ikke komme. Der er et lille nettooverskud for behandlingen, men vigtigst er det, at det er en forsikring, der giver sikkerhed og kontrol, og præmien er altid betalt hjem, sagde han.

Også i rapsen honorerer behandlingerne for behandlingerne, og der er endnu større beløb, der er på spil.

Flere oplæg

I løbet af dagen blev der holdt en serie af oplæg. Simon Nyholt Petersen fra AgriAdvice holdt oplæg om præcisionslandbrug, og Lars Albrecht Kahr fra Albrecht Agro talte om muligheder ved spotsprøjtning.

Senere på dagen vil flere andre emner som sortsvalg og udbyttestabilitet i hvede, bedste brug af gødning samt udbytteoptimering via udbyttenetværket YEN og meget mere blive berørt.