Bæredygtigt Landbrug stævnede i fredags staten med krav om, at  vandplanerne og randzone-lovgivningen skal tages af bordet med det samme.

Her er stævningens to hovedanklagepunkter:


"1. Miljøministeriet skal anerkende, at Vandplanernes udlægning af 5.300 km vandløbsstrækning til reduceret eller ophørt vandløbsvedligeholdelse er retsstridig, og at konsekvenserne af Vanplanerne vil være, at minimum 25 pct.- svarende til 500. 000 HA landbrugsjord vil forsumpe og at yderligere 400.000 HA nærmest vil være ubrugelige til landbrugsdrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøministeriet skal anerkende, at det er retsstridigt, når kommunerne har fået pålagt at tilrettelægge vandløbsvedligeholdelsen med baggrund i de anbefalinger, som er beskrevet af Skov- og Naturstyrelsen i ”Grødeskæringen i vandløb – erfaringsopsamling af metoder, praksis og effekter” fra 2007. Anbefalingerne vil medføre, at yderligere 14.100 km vandløb vil få en ringere vandløbsvedligeholdelse, end tilfældet er i dag.

2. Miljøministeriet skal anerkende, at den ulovlige begrænsning af kvælstof medfører en væsentlig reduktion i udbyttet fra landbrugsproduktionen samtidig med, at proteinindholdet i danske kornprodukter bliver så ringe, at dansk korn skal blandes med korn fra udlandet for at kunne benyttes som menneskeføde.

Miljøministeriet skal også anerkende, at dansk landbrug ikke vil kunne drives i sin nuværende form, hvis Vandplanerne bliver gennemført. Det er derfor selve rettighederne til at udøve landbrugsmæssig virksomhed og de mange milliarder som Vanplanerne koster i tabte indtægter for fødevareproducenten og staten, som stævningen handler om.

En nedgang i landbrugsproduktionen på 25-30 pct. samt en udpining af afgrøderne vil fjerne det spinkle overskud og i stedet medvirke til, at landbrugets samlede driftsresultat bliver negativt. Landbrugets samlede gæld på omkring 400 mia. vil aldrig kunne forrentes med alvorlige konsekvenser for hele samfundet og især kreditforeningerne, bankerne og øvrige finansieringsinstitutter."