En domstol i New York har afvist en retssag, der var anlagt af blandt andre den amerikanske sammenslutning af  økologiske frøavlere (OSGATA) mod Monsanto. Det oplyser PRNewswire.

Artiklen fortsætter efter annoncen

OSGATA frygter, at dens medlemmer får sager om patent-krænkelse på halsen, hvis de ved en fejl får nogle af Monsantos modificerede plantegener ind på deres marker.

Og derfor vil frøavlerne ikke så markerne til.

Men dommeren afviste altså sagen med henvisning til, at OSGATA og de øvrige sagsøgere havde skabt en kontrovers, som ikke eksisterer.

Dommeren, Naomi Buchwald, bragte i sin kendelse et citat fra Monsantos offentlige udtalelse om, at "det aldrig har været eller vil være Monsantos politik at udøve sine patentrettigheder, hvor spormængder af vores patenterede frø eller træk er til stede i en landmands mark som følge af utilsigtede midler. "

Naomi Buchwald fandt endvidere, at sagsøgernes påstande var uunderbyggede, og  at sagsøgerne  overdrev omfanget af ​Monsantos patenthåndhævelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Monsanto gennemfører gennemsnitligt 13 retssager om året. Set i lyset af USA´s to millioner bedrifter er det næppe signifikant, fastslog dommeren.

I en pressemeddelelse fra OSGATA bliver dommer Buchwald beskyldt for at være partisk i sin dom, og organisationen forbeholder sig ret til at gå til en appeldomstol.

- Dommeren har taget parti for Monsanto og latterliggør dermed landmændenes ret til at dyrke fødevarer, der ikke er forurenede og  uden at de skal nære frygt for økonomiske tab, skriver OSGATA på sin hjemmeside.