Hos FirstFarms A/S betegnes årets høst som skuffende, men dog også med lyspunkter. Hos afdelingen i det østlige Rumænien var der et godt høstresultat. Her fik afgrøderne den nedbør, de havde behov for.

- I både raps og kernemajs lå høstudbytterne knapt 25 procent over det budgetterede, konstaterer Anders H. Nørgaard, administrerende direktør for den børsnoterede koncern med landbrug på to dyrkningsområder i Rumænien og et i Slovakiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mangel på nedbør

Derimod gik sommerens centraleuropæiske hedebølge, og alt for lidt nedbør ud over høsten hos FirstFarms afdelinger i det vestlige Rumænien og Slovakiet.

- Vi fik kun 220 millimeter mod normalt 430 millimeter nedbør i perioden fra 1. marts til udgangen af august, som er vores vækstsæson, fortæller Søren Nielsen, områdechef for markbruget i Slovakiet.

- Dermed blev vores sommer 2015 en af de tørreste og varmeste i over 100 år, tilføjer han.

Det overskyggende problem var dog at der kom så mængder af nedbør ad gangen:

- Kun seks gange fik vi over 10 millimeter sammenhængende nedbør. Når temperaturen er omkring 35 grader, rækker det slet ikke til at dække afgrødernes vandbehov, siger Søren Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvede og rug gav, trods disse odds, alligevel omkring 10 procent over budgetteret - og vårbyggen hele 63 procent mere. Det illustrerer, hvor store udbytteforskellene kan være.

Men kernemajs og majs til ensilering gav kun knapt halvt udbytte af det budgetterede. Sukkerroerne, hvoraf en del endnu ikke er taget op, forventes også at skuffe ved kun at give omkring to tredjedele af det budgetterede udbytte.

Ny jord gav for lidt

I det vestlige Rumænien kan områdechef Bjarne Maj berette stort set det samme - altså for meget varme og for lidt nedbør, som skadede afgrøderne betydeligt.

- Især fik vi problemer med at få fornuftige udbytter på de 1.100 hektar, som vi overtog i foråret 2015. På dem var jordbearbejdningen ikke gennemført i efteråret, og vi måtte gøre det i foråret, forklarer han.

Det kostede, i kombination med den manglende nedbør og konstante høje varme, en hel del på udbyttesiden, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser fremad

FirstFarms A/S bruger danske rådgivere til sine markbrug i Slovakiet og Rumænien.

- Både vores områdechefer og vores rådgivere fortæller, at vores vintersæd, set som en helhed, er godt etableret før vinteren, siger Anders H. Nørgaard. Der er sået stort set rettidigt, og ukrudtet er bekæmpet til tiden.

- Vi tror derfor på, at vintersæden klarer vinteren godt, og vi kan så håbe på, at vækstsæson 2016 bliver mere normal og bedre end i år, siger han.

Anders H. Nørgaard forventer, at 2016 i lighed med 2015 vil være et indtjeningsmæssigt udfordrende år for mælkeproduktionen i EU. FirstFarms tilpasser sig løbende disse rammevilkår.

- Vi skal i 2016 fortsat arbejde med optimering af driften og forventer en forbedret indtjeningsevne, fremhæver han.