Lyt til artiklen:

Dårligt bytteforhold resulterer i dårlige beslutninger

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Christian Laursen, markedsdirektør i Danish Agro, oplever, at svineproducenter i øjeblikket afholder sig fra at låse deres råvare- og foderpriser på kontrakter, som han mener er fordelagtige, når han analyserer udsigterne på verdens råvaremarkeder.

Men bytteforholdet er både på kort og langt sigt så dårligt for svineproducenter, at selv kontrakter et år frem vil give underskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet er, at det ofte er dyrt at handle på kort sigt, og det betyder, at der ikke altid træffes de bedste beslutninger, siger Christian Laursen.

Men han forstår udmærket, at svineproducenter ikke har mod på at fastlåse et sikkert underskud 12 måneder frem. Og derfor oplever han, at risikovilligheden er væsentlig mindre, end den har været. Helt anderledes er situationen for mælkeproducenter.

- Jeg kan meget lettere tale med mælkeproducenter, fordi de har et meget fordelagtigt bytteforhold, siger han.

Gødning

Som eksempel på de aktuelle udfordringer nævner Christian Laursen indkøb af gødning.

- Energi lægger en bund under alt det, vi skal købe ind, og gasprisen betyder meget for gødningsprisen. For eksempel koster en 27-4 - den mest almindelig for danske svineproducenter - over 600 kroner lige nu, og jeg er endda slet ikke sikker på, at jeg kan få den, siger Christian Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at embargoen mod Rusland selvfølgelig betyder, at der ikke kan købes russisk gødning, men adgangen til den russiske kunstgødning har også været brugt til at presse priserne på gødning, der er produceret andre steder. Christian Laursen oplever derfor også, at situationen nu bruges af gødningsproducenter til at øge deres fortjeneste og dermed presses priserne endnu højere op.

Risiko

Risikoen i markedet betyder ifølge Christian Laursen, at Danish Agro dækker sig af på råvarerne, de indkøber, hvis der ikke er en fysisk køber.

- Vi så, hvad det betød, da blot et enkelt containerskib lagde sig på tværs af Suez-kanalen, nævner han.

Han forklarer desuden, at der er store spændinger i markederne, at der skal meget lidt til at få det hele til at gå amok.

- Derfor kan bare en enkelt russisk bombe få sojaprisen til at stige kraftigt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Laursen anbefaler derfor også, at man som svineproducent afdækker en række af sine råvarer. Han mener, at mineraler bør afdækkes et år frem og andre ingredienser som korn og soja bør også afdækkes forholdsvis langt frem.

Man kan ifølge Christian Laursen købe korn, soja og mineraler hver for sig på kontrakt, selvom man køber færdige foderblandinger.

- Man skal bare bede om en åben kalkulation, og det mener han udmærket, man kan få, for der er meget højere transparens i dag i forhold til tidligere.

- Men det kræver selvfølgeligt tillid, siger han og peger på, at Danish Agro som andelsejet grovvareselskab har sine ejere - landmændene - i centrum, og at at selskabet derfor gør meget ud af at rådgive den enkelte kunde ud fra den enkelte kundes forskellige forudsætninger.