Efterårsvæksten er ved at stoppe, hvis det ikke allerede er sket. Og man kan se bagud for at efteranalysere på, hvad der gik godt, og hvad gik mindre godt. Det er også tid til at se fremad, på hvilke strategier man skal lægge for land med, når væksten starter igen til foråret.

For mange landmænd har etableringen af raps været udfordrende. Nogle få fik sået i starten af august efter tidlige forfrugter som vinterbyg og frøgræs, mens langt hovedparter fik sået i slutningen august eller starten af september, fordi høsten af trak ud. Derefter har det for mange været en kamp mod vand, snegle og rapsjordlopper, for at holde rapsen i den bedste kondition til at nå en tilfredsstillende størrelse inden vinter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om vi måske syntes, at efteråret har været koldt og kedeligt, så når man alligevel langt de fleste steder at realisere minimum 500 graddage inden vinter, selv om rapsen først er sået 1. sep. Hvis man så alligevel ikke synes, at rapsen er tilstrækkelig stor - hvad er det så, der har begrænset væksten, og er der noget vi kunne havde gjort anderledes?

Hvis væksten har været begrænset af, at jorden i lange perioder har været så vandmættet at rapsen ikke har kunne få ilt til rødderne, så er det nok begrænset, hvad der kunne være gjort anderledes i forhold til disse perioder. Har det været rapsjordlopper, snegle, spildkorn eller mangel på næringsstoffer der har bremset væksten, så er der måske noget man kunne havde gjort anderledes.

I Agro, der udkommer fredag den 10. november kan du læse resten af artiklen.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.