For næsten 140 år siden tørlagde landmændene i Ods Herred Lammefjorden og gennemgravede området med kanaler for at lede vandet bort fra området. Nu er der dekreteret randzoner omkring kanalerne.

Arne Andersen er en af de landmænd, der rammes af det politiske ønske om etablering af randzoner for at reducere udsivningen af kvælstof til åer og fjorde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har en ejendom på 37 hektar, og randzonekravet vil betyde, at to hektar skal tages ud af drift. Det taber jeg 15.000 kroner ved. Så får jeg ganske vist en kompensation, men jeg sætter 10.000 kroner til hvert år, har Arne Andersen beregnet.

- Jeg vil gerne sælge min gård, men en køber vil ikke betale for de to hektar randzone, som han ikke må dyrke. Derfor er min gård blevet 300.000 kroner mindre værd, fortsætter Arne Andersen, hvis tipoldefar erhvervede et stykke jord i den dengang nyindtørrede Lammefjord.

Det inddæmmede område er i alt på næsten 6.000 hektar.

Volde bremser afstrømning

Men ét er de økonomiske aspekter. Arne Andersen kan heller ikke se de faglige begrundelser for randzonekravet i Lammefjorden.

- Kanalerne er gravet med håndkraft. Det betyder, at der er en vold omkring kanalerne, så der ikke kan ske en afstrømning fra overfladen ved store regnmængder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden er der ingen nitrat i udledningen fra Lammefjorden. Det er der lavet undersøgelser af, og da nitratindholdet var så lavt, troede man, der var sket en fejl, og undersøgelserne blev gentaget med samme resultat. Så udledningerne fra det inddæmmede område har ingen kvælstof-påvirkning af den ydre del af Lammefjorden, siger Arne Andersen.

Har harvet områderne

Disse argumenter er Arne Andersen ikke ene om, så Lammefjords-landmændene har samlet søgt om dispensation fra kravet om randzoner omkring kanalsystemet i det inddæmmede område, hvorimod de accepterer udlægning af randzoner omkring den 40 kilometer lange ringkanal, der omkranser hele det afvandede område.

- Jeg føler mig meget påvirket af denne lov. Hvis samfundet vil have natur på mine marker, kan man bare købe jorden, siger Lammefjords-landmanden.

- I øvrigt har jeg harvet randområderne, for jeg kan ikke tåle at se ukrudtet.