I løbet af det kommende halve års tid skal Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse tage stilling til, hvor storstilet organisationen vil sætte ind for at få rettens ord for, at klassificeringen af vandløb er sket i strid med lovgivningen.

Foreløbig planlægges en række sager, hvor vandløb er blevet klassificeret i strid med retningslinjerne fra EU, og afdelingsleder Flemming Nør-Pedersen vurderer, at der vil foreligge et beslutningsgrundlag inden for et halvt års tid, som primærbestyrelsen skal tage stilling til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Denne række af byretssager, der ønskes rejst bredt over landet, er step tre i den konfliktstige, Landbrug & Fødevarer tog hul på i eftermiddags med aflevering af klagen til Miljø- og Naturklagenævnet, siger Flemming Nør-Pedersen.

- Næste step er en klage til EU-kommissionen. Den ventes afsendt inden for en måneds tid. Her vil vi problematisere det faglige grundlag for vandplanerne og den måde, Danmark har valgt at implementere dem på. Her mener vi, at man helt har set bort fra vigtige EU-vejledninger. Vi mener, der er tale om en "markant uhjemlet overimplementering" af vandplanerne, og det er en alvorlig anklage.

Henvendelsen til EU forventer afdelingslederen for Miljø & Energi i Landbrug & Fødevarer vil blive sendt af sted inden for en måned.

Samler gamle kort som bevismateriale

- Det vi vil have afprøvet ved byretterne er vandløb, som myndighederne kalder naturlige, selv om de er stærkt modificerede eller kunstige. Det vil vi gerne have syn og skøn på, siger Flemming Nør-Pedersen.

- Som bevismateriale skal vi til at grave gamle kort frem, men vi ved, at mange lodsejere har kort liggende, som viser, at det er vandløb, der er gravet for at sikre afløb for dræn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og vi håber naturligvis, at vi får en række domme, der giver os ret og konkluderer, at myndighederne ikke har haft grundlag for deres klassificering, siger Flemming Nør-Pedersen.

Måske også retssag om ekspropriation

Måske kommer der også et step fire på konflikstigen, oplyser afdelingslederen.

- Det er en retssag om, hvorvidt grundlovens paragraf 73 er overtrådt i forbindelse med implementering af vandplanerne. Denne paragraf drejer sig om ekspropriation, og det vil være den helt store beslutning, om landbruget også skal rejse den sag, siger Flemming Nør-Pedersen.