Kristian Sejersen, seniorforsker ved DJF, Aarhus Universitet, indledte for nylig et kvægseminar afholdt af Aggers Vetadvice. Seminaret havde denne gang fokus på opdræt af kalve med henblik på optimal sundhed og produktion, og Kristian Sejersen lagde blandt andet ud med at sige:

- Formålet med opdrætning er at producere sunde køer, der er i stand til at udnytte deres fulde potentiale for mælkeydelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpegede desuden vigtigheden af, at man satte sig et mål for sit kvieopdræt – det vil sige, hvor høj tilvækst man vil have hos sine kvier. Her er der imidlertid flere faktorer, som spiller ind:

- Ernæring og sundhed er faktorer, som har en rigtig stor virkning på tilvæksten i opdrætsperioden, sagde Kristian Sejersen.

Viden kræves

Han kom også ind på, at succesfuld opdrætning kræver en bred viden.

De dyrlæger og konsulenter, som primært deltog i seminaret, kunne i løbet af dagen lytte til forskellige indlægsholdere fra ind- og udland, som øste af deres erfaringer omkring alt fra fodring af småkalve til ædeadfærd og dennes betydning for udvikling af fordøjelseslidelser.

En af indlægsholderne på programmet var dr. Robert B. Corbett fra DVM i Texas. Han har mange års erfaring som praktiker, og han påpegede, at der er et seriøst problem med kvierne – de bliver simpelthen overset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det går galt, allerede når kalven bliver født. Robert B. Corbett nævnte, at han godt vidste, at de fleste er ved at være trætte af at høre om råmælkshåndtering. Men selvom der er snakket meget om emnet i den seneste årrække, bliver der ved med at være problemer hos kalvene og hele vejen gennem opdrætsperioden, hvis ikke de kommer godt fra start.

- Forsøg viser, at tilvæksten hos kalve, der ikke får tilstrækkeligt med råmælk, kun er totredjedele i forhold til kalve, der får, rigeligt med råmælk, fortalte Robert B. Corbett.

Han understregede desuden, at kalve, som har været syge, aldrig vil nå deres flokfæller. Robert B. Corbetts anbefalinger lød blandt andet på, at man skal sørge for, at kalvene inden fravænning har så høj foderoptagelse som muligt, idet det vil resultere i en bedre sundhed og samtidig sikre en højere ydelse i første laktation.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 17. juni. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.