- Maskinerne skal ikke skiftes ud når man har lyst, men når det er nødvendigt.

Der er mange forskellige strategier for at skifte maskiner ud og speciel traktorer. Nogle slider traktorerne op og andre skifter ud efter 3.000 timer. Der er ikke én rigtig løsning til alle, og det er op til personerne bag, hvornår traktoren skal skiftes ud.

- Der er mange løsninger på hvordan man skal skifte maskiner ud, men den rigtige løsning finder man kun selv. Jeg forstår godt at maskinkonsulenterne kommer ud med dette budskab. De lever jo af at sælge timer. Men objektivt er det jo ikke. mener Klaus Nissen, branche direktør i Dansk Maskinhandlerforening.

Læs budskabet fra Patriotisk Selskab her.

Hvornår traktoren skal skiftes ud og hvor stor den nye traktor skal være, det er kun op til den enkelte landmand.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er ikke raketvidenskab at regne ud hvornår det er rentabelt at skifte traktoren ud og det kan alle lære, og størrelsen på den nye traktor afgøres også landmanden, forklarer Klaus Nissen og fortsætter, maskinhandler og landmand kan sammen sagtens udarbejde de nødvendige maskinanalyser der skal danne grundlag for en eventuel investering. Det behøver man ikke en konsulent til.

Når der handles

Det er en tillidssag mellem køber og sælger når der handles traktor, og der skal være enighed om hvordan handles skal lyde.

- En traktor handel er en kommunikation mellem køber og sælger, og hvis ikke der er enighed om hvordan handlen skal se ud, så bliver der ikke en handel, understreger Klaus Nissen og fortsætter, der er ikke nogle maskinhandlere der er interesseret i at sælge noget der ikke er brug for på bedriften, den eneste interesse er at skabe den bedste handel for begge parter, og her er det ikke størrelsen på maskinen der er afgørende.

Hvornår skal der skiftes ud?

Nogle skifter løbende ud og andre vedligeholder på de ældre maskiner, og hvilken metode der virker bedst, er der ikke et endelig svar på. Om man vælger den ene eller den anden strategi er et vurderingsspørgsmål fra bedrift til bedrift. I nogle tilfælde vil det være udskiftningsstrategien hvor traktorerne beholdes og slides ned der er den rigtige, og i andre tilfælde er det strategien med at skifte traktoren ud efter få tusinde timer.

- Man skal ikke skifte maskiner ud når man har lyst til en ny traktor, den skal skiftes ud ved ændret behov eller når det er mere rentabelt at investerer i nyt end at bruge flere penge på den gamle. Det kan være en fordel at snakke med maskinhandlere om et eventuelt bytte, og dermed kan man benytte maskinforhandlere som en sparingspartner, afslutter Klaus Nissen.