Automatisk oplæsning:

Få et ensartede hold af polte

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Sortering af polte giver større kuld og mere holdbare søer. .

Ved at måle poltenes rygspæk, veje dem og frasortere de letteste, kan man skabe mere ensartede hold af polte. Det skaber gode resultater - både i forhold til kuldstørrelse og holdbarhed, skriver Seges Svineproduktion i en pressemeddelelse.

Hvor tunge skal poltene være for at sikre den optimale kuldstørrelse? Og hvad skal der til for at sikre, at søerne har den ønskede holdbarhed? Det var nogen af spørgsmålene, da Seges Svineproduktion kiggede nærmere på sammenhængen mellem vægt, alder og rygspæk.

I dag kan specialkonsulent hos Seges Svineproduktion Thomas Sønderby Bruun, komme med en klar anbefaling:

- Det handler i bund og grund om at optimere på poltene, inden man løber dem. For at sikre, at de kan præstere optimalt, skal man sørge for at fodre dem, så de er helt klar til en efterfølgende drægtighed. På den måde får man det klart største udbytte, siger han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Konklusionen er, at det i høj grad handler om at få den rigtige mængde rygspæk på poltene - uden at det samtidig betyder, at de bliver for tunge.

- Der er en klar sammenhæng mellem kuldstørrelsen og poltens vægt og vi fandt, at for hver 10 kg tungere polten er ved løbning, stiger kuldstørrelsen med 0,4 totalfødte grise pr. kuld. Samtidig er der en klar sammenhæng mellem tykkelsen af rygspæk og holdbarheden af søerne i form af andelen af søer, der løbes til andet kuld, siger Thomas Sønderby Bruun.

En af anbefalingerne er, at man forsøger at fodre poltene med den anbefalede foderkurve, som slutter på 2,9 FEso og med et foder med et moderat lysin- og proteinindhold.

- Har en polt ikke den rigtige vægt eller tykkelse af rygspæk ved løbning, så er fejlen sket. Derfor er det en god idé at sortere poltene, når gennemsnitsvægten i stien er omkring 100 kg, så polte der er for magre og lette ikke insemineres i første omgang.
Så kan disse polte insemineres, når de har de ønskede huld, men ved en lidt højere alder end planlagt, siger Thomas Sønderby Bruun.

Bedre polteudnyttelse

På Varde Midtgård ser driftsleder Rasmus Sørensen store fordele ved at arbejde fokuseret med fodring af polte inden løbning.

- Før vi gik i gang med afprøvningen, havde vi ofte nogle store polte. De gav rigtigt fine kuldstørrelser i første kuld, men så kom en
pæn andel af dem ikke i brunst efter fravænning og derfor røg de ud af produktionen. Desuden blev vores søer meget store, og det er ikke en holdbar løsning, siger han.