Peter Hyldgaard har monteret en liftsprøjte på sin bæltetraktor, og kommer skånsomt omkring.

En bælte-traktor og en liftsprøjte. Det er ikke noget man ser hver dag, men her i weekenden har man omkring Lemvig i det vestjyske kunne se en sådan maskinkombination i aktion hos Peter Hyldgaard, hvor 60 hektar raps omkring Kappelhovedgaard har fået besøg af en Cat-bæltetraktor og en 24 meter Danfoil-liftsprøjte.

rich-media-1
Traktoren købte Peter Hyldgaard sidste år, mens sprøjten er købt brugt til denne sæson.

- Vi sprøjter Galea og det er sådan set sidste udkald, hvis vi skal have styr på vores margueritter inden der kommer for mange knopper i raps-planterne, fortæller Peter Hyldgaard fra førersædet på den gule bæltetraktor. Han fortæller, at rapsen ikke blev behandlet mod ukrudt i efteråret, da man ikke kunne færdes i marken, og det har netop været grunden til, at man er endt med dette sprøjtesæt.

- Egentligt har jeg en 28 meter Amazone-trailersprøjte, men den kan jeg simpelthen ikke køre med på nuværende tidspunkt, og derfor investerede jeg i en brugt 24 meter Danfoil-liftsprøjte, fortæller han.

rich-media-2
Uden denne maskinkombination har det ikke været muligt at komme ud med sprøjten i rapsen, og dermed opnå rettidigheden.

Bælter sikrer rettidigheden

De to forskellige bombreder passer ikke helt sammen, men dels er det så kuperet på mange marker, at 24 meter arbejdsbredder er mere passende, og dels så lister Peter sig afsted på listepoter med bæltetraktoren, så man faktisk ikke kan se, at der køres uden for de udlagte plejespor.

rich-media-3
Bedriften råder over en 28 meter Amazone trailersprøjte, som vil være umuligt at benytte på de stadig meget fedtet og bløde marker.

- Traktoren købte jeg sidste år til primært at køre med en Köckerling dybde-harve, men jeg er blevet ret stor fan af denne sprøjte-kombination, hvor jeg virkelig kan liste af sted på den til tider ret fedtet lerjord på bakkerne, fortæller den tilfredse vestjyske landmand, som også vil bruge traktoren til bedriftens liftgødnings-spreder, når den tid kommer.

- Eneste minus ved at have en traktor med to bælter fremfor fire bælter er vendingen på forageret. Hvis der skal drejes skrapt med en harve, så har traktoren en tendens til at pløje jorden op under vending, men her med sprøjten eller gødningsspreder, hvor der drejes blødt, så ser jeg det faktisk ikke som samme ulempe - især set i lyset af, at alternativet var, at jeg ikke ville kunne komme ud med sprøjten.

rich-media-4
Der køres på listepoter. Det er ikke let at se, hvor traktoren og sprøjten har kørt.

Landbrug i stand-kanten

Peter Hyldgaard driver 300 hektar jord lige i udkanten af Lemvig. Der er tale om planteavl lige ud til standkanten med overvejende JB5-7 og enkelte pletter med JB10. Planteavlen består af hvede og vårbyg til fremavl samt raps.

rich-media-5
Op og ned ad de til tider meget stejle bakker var ingen problem for det gule sæt.