Espro discsåmaskinen kan nu udlægge forskellige plejespor og sporafstande, uden at chaufføren skal forlade kabinen.

Den franske producent af redskaber, Kuhn, opdaterer den ret så populære discsåmaskine, Espro, til kommende sæson. Blandt andet bliver det nu muligt at ændre hvilke systemerne såmaskinen skal udlægge plejespor og hjulafstand på.

Vistaflow kalder Kuhn teknologien, som er et nyt fordelerhoved, hvor der sidder ventilerne til de enkelte såslanger, som kontrolleres fra computeren i kabinen.

Det betyder i praksis, at man blot skal indtaste på computeren, hvilke plejespors-afstand og hjulafstand, man ønsker at lave med såmaskinen, også styrer såmaskinen resten. Den styrer tilmed, rytmerne for udlæg af plejespor, uafhængig af, om det går op med lige eller ulige træk med såmaskinen.

- En Espro med Full Vistaflow, må simpelthen være maskinstationens drømme-såmaskine, fortæller Per Monk Rasmussen, produktchef hos den danske importør af Kuhn, Maskinhandler Indkøbsringen (MI), og hentyder til en arbejdsdag, hvor man kan komme udfor, at forskellige bedrifter kører med forskellige brede sprøjter og hjulafstande i plejesporerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Med det nye Full Vistaflow og tilhørende software, er det også muligt at lave halvsideluk til begge sider, og dermed også tre meter sektioner styret via GPS

Overvågning under arbejdet

Med Vistaflow ventilerne er der også flowovervågning på de enkelte såslanger. Med en lyd-alarm, bliver chaufføren gjort opmærksom på, hvis der sker en forstoppelse på én af såslangerne, og diodelys viser ude på fordelerhovedet, hvor tilstopningen sidder.

I kabinen bliver det nu også muligt med den nyeste CCI-teknologi med enten den store 1200-terminal, eller den minder 800-terminal, ligeso A3-joysticket bliver muligt at tilvælge til såmaskinen.

Klar til fremtiden

For at sikre såmaskinens fremtid vil Espro-såmaskinerne fra efteråret 2020 være EU-typegodkendt.

Der findes både nogle nationale og nogle europæiske krav til maskinerne. Disse forskellige regler og krav kan ofte skabe en del forvirring, men hvis maskinen er EU-typegodkendt, har den været igennem nogle af de skrappeste kontroller i EU. Mange gange vil en EU-typegodkendelse overskygge de nationale krav, og man vil som køber og bruger af maskinen være sikker på at bruger- og trafiksikkerheden er i orden og lovlig.

rich-media-1
Kuhn leverer luftbremser som standard på Espro-såmaskinerne fra efteråret 2020.

Det betyder blandt andet også, at såmaskinens bremser er klar til fremtiden. Kuhn har, som så mange andre, valgt luftsystemet som fremtidens bremse-system, og den danske importør fortæller, at merudgiften til luftbremser vil være minimalt, da akslerne er forberedt til bremser på såmaskinen.

PowerGear tester Espro

Tilbage i maj 2017 var Maskinbladets PowerGear en tur i marken med den franske disc-såmaskine - se eller gense testen af Kuhn Espro 6000 RC HER.

rich-media-2
Tilbage i maj 2017 testede Maskinbladets PowerGear testpilot, Morten Damsgaard. Kuhn Espro disc-såsættet.