Såning af de 800 hektar økologiske konsumærter er ved at være ved vejs ende.

I alt skal der i sæson 2020 sås 2.300 hektar konsumærter i Danmark, og de fordeler sig på 800 hektar økologiske ærter og 1.500 hektar konventionelle ærter.

- Ved udgangen af april skal vi helst være færdige med de økologiske ærter, og det ser ud til, at vi når det i ganske fin stil, fortæller Karsten Malmskov, konsulent hos Ardo Danmark, som tager sig af konsumærterne.

Ligesom høsten foretages såningen af ærterne af Døllefjelde Maskinstation, som råder over fire Herriau-såmaskiner til formålet.

- Ligesom Ardo er Herriau en belgisk virksomhed, og det er faktisk den type såmaskine, som bruges i samtlige af de 12 europæiske lande, hvor Ardo har fabrikker til forarbejdning af konsumærter, fortæller Karsten Malmskov.

rich-media-1
Såningen foretages af Døllefjelde Maskinstation med belgiske, special såmaskiner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Snart maksimum

De økologiske arealer med ærter er ved at nå et leje, hvor den maksimale kapacitet for Ardo i Danmark er udfyldt.

- Vi tog et meget stort spring fra 200 hektar til 500-600 hektar for snart fire år siden, og siden er arealet steget med små 50 hektar om året, med de 800 hektar vi har nået nu, er vi ved at nå det maksimale, vi kan håndtere, forklarer Karsten Malmskov.

Det skyldes, at de økologiske ærter helst skal høstes i de første to til to en halv uge af produktionen på grund af risikoen for lus, som både koster udbytte og kvalitet.

rich-media-2
Ærterne sås ud på 16 centimeter rækkeafstand.
rich-media-3
De store ærter skal forholdsvis dybt i jorden, og den præcise såning opnåes med de specielle maskiner.

Regnes baglæns

Såningen af konsumærter i Danmark planlægges efter høsttidspunktet ud fra ærternes varmsumskrav.

- Der er i øjeblikket fire økologiske hovedsorter samt nogle prøvesorter og syv konventionelle hovedsorter, og de har varmsumskrav fra 600 til 820. Vi sår dem med laveste varmsumskrav først, og selvom vi høster 40 til 45 hektar om dagen, så sår vi gerne op til 80 hektar om dagen af forskellige sorter, så vi kan afslutte såningen i midten af juni, forklarer Karsten Malmskov.

Høsten begynder omkring sankthans og forventes færdig mellem den 20. og 25. august.

- Det har været et år med udfordringer, og selvom det begyndte meget vådt i begyndelsen af april, står vi nu og kunne egentligt godt bruge noget vand for at sikre de bedste startbetingelser for ærterne, fortæller Karsten Malmskov.