En lavere indsats i marken og øje for håndværket i landmandsskabet skal være redskaber til at opnå en enklere planteavl på Nøbbøllegaard.

På Nøbbøllegaard hos Niels Wibholm har man til sæson 2020 investeret i den første SlyBoss No-Till såmaskine på dansk grund fra den franske producent Agrisem.

- Siden roerne forsvandt fra markplanen for to år siden, stoppede jeg faktisk helt med at pløje, fortæller Niels Wibholm, der som minimum pløjede forud for roerne.

De første tanker om reduceret jordbearbejdning begyndte allerede i 2006, hvor han overtog Nøbbøllegaard efter sin far.

- Siden 2015 drev jeg de 290 hektar med en plov og en dybdeharve, men i sæson 2018 og 2019 var det pløjede areal reduceret til 50 hektar, og derfor blev ploven solgt.

rich-media-1
Niels ser mange fordele i de utallige indstillinger, der er for blandt andet sådybden på de skråtstillede såskær.
rich-media-2
SlyBoss-maskinen kan både køre i afgrøder og som her i harvet jord.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tiltalende maskine

Investeringen i SlyBoss-såmaskinen var lidt et tilfælde. I begyndelsen var aftalen, at maskinen skulle lejes fra den danske importør, FMR Maskiner, men da det lykkes FMR Maskiner at få solgt Nøbbøllegaards discsåmaskine, var der ingen vej tilbage:

- Jeg har indtil videre ikke fortrudt skiftet af såmaskine. Jeg synes, SlyBoss'en har mange fordele med skråtstillede såskær, og mulighed for indstilling af dybde på både såskær og trykhjul, som kører bag såskærerne. De mange indstillinger på maskinen betyder, at den kan tilpasses de forskellige år og de udfordringer, der må komme, fortæller Niels Wibholm

Han fremhæver også såsæden, som bliver blæst fra såtanken og til en cyklon oven på hvert såskær. Her falder kernerne ned, mens luften forsvinder op.

- Problemet med for meget luft, så kernerne blæses op af sårillen, undgår man på denne måde, og den teknik synes jeg, er en rigtig smart detalje.

rich-media-3
Trækbehovet for den fire meter maskine er ikke alverden. Niels Wibholm benytter sin 155 hestekræfter John Deere 6155R uden problemer.

Da Maskinbladet var forbi i foråret, var der gang i såning af vårbyg med frøgræs-udlæg i harvet jord, og det viser ret godt det billede, som Niels Wibholm driver bedriften efter:

- Jeg er ikke hundrede procent religiøs, og derfor har jeg stadig min Väderstad Cultus dybdeharve samt min Köckerling Rebell-discharve i maskinhuset, da det kan blive nødvendigt med jordbearbejdning i større eller mindre grad.

Derimod har Niels Wibholm også praktiseret såning af havre direkte i en tidligere hundegræsmark samt vårbyg efter hundegræs i dette forår. 37 hektar af hver slags.

Maskinbladet følger op på den nye såmaskine, og hvordan erfaringerne kommer til udtryk igennem vækstsæsonen hos Nøbbøllegaard.