VM Loader 1033 LX, som importeres af Vinderup Maskiner, samles i Kina men produceres af anerkendte komponenter.

Vinderup Maskiner præsenterede den første VM Loader på Agromek 2010 og her var der så stor interesse for maskinen, at forretningen fik udsolgt og i nogle måneder ikke kunne levere læssemaskinen. Maskinforretningen indrømmer gerne, at det har været en udfordring at importerer maskiner fra en anden verdensdel. Men efter en god dialog med den kinesiske producent, og efter at alle maskiner kommer igennem en dansk klargøring, hvor maskinerne kontrolleres og finindstilles, lever de små læssemaskiner op til forventningerne.

Modelprogrammet består i dag af modellerne 1026 LX, 1033 LX og 1036 LX. De to mindste modeller kører med en trecylindret Kubota motor på henholdsvis 26 og 33 hestekræfter, mens der i topmodellen ligger en firecylindret Kubota motor med 36 hestekræfter.

Lige nu tester den vestjyske maskinforretning en ny og kompakt læsser med modelbetegnelsen 1024 LX, som henvender sig til blandt andet minkfarme og stutterier.

Nye modeller

LX-modellerne kom på markedet i efteråret 2013, og modelskiftet betød blandt andet en lettere og mere moderne betjening af maskinen, samt bedre plads til føreren.

På de tidligere modeller blev eksempelvis en siloklo betjent med et særskilt håndtag på maskinen. På LX-modellerne betjenes udstyret med trykknapper på joysticket. Det betyder at betjeningen af både vendegearet og læsserens funktioner er samlet i joysticket. For at øge sikkerheden, betjenes den hydrauliske redskabslås med sit eget håndtag på maskinen.

VM Loader er som standard monteret med styrtbøjle og tag. På LX-modellerne er udformningen af styrtbøjlen ændret, så der bliver plads til at skubbe førersædet længere tilbage. Det betyder bedre benplads på maskinen..

På de nye modeller kan hele platformen, hvor sædet er placeret løftes op. Det gør det let at servicere motoren og de hydrauliske komponenter.

Tre højder

Vi har været med i stalden, hvor vi har prøvet og set, hvad en VM Loader 1033 LX kan præstere. Ved maksimal løftehøjde er der 2,60 op til skovlens drejepunkt, og i praksis har maskinen en læsehøjde på cirka 2,30 meter. Hydraulikydelsen på maskine er 84 l/minut til fremdriften og 42 l/minut til læsseren. Specielt når maskinen monteres med en kost eller andet udstyr, som drives hydraulisk, er det være en fordel med den store hydraulikkapacitet.

Med pallegafler kan VM Loader 1033 LXbalancerer rund med en palle, der er læsset med 875 kg. Er der behov for større rækkevidde eller større løftekapacitet, er det også en mulighed. Maskinen som vi havde i arbejde var den mellemste model af tre modeller i 1033-serien. Under prøvekørslen var den monteret med en greb med overfald, og opgaven lød på at muge ude i en stald med dybstrøelse. På trods af maskinens beskedne størrelse tager den godt fat, og den gode balance i maskinen betød, at maskinen kunne håndtere og læsse nogle ret store skovlfulde dybstrøelse.

Ønskes der en større løftekapacitet og et bedre udsyn til redskabet leveres 1033 LX i en udgave med et lavere tårn. Det begrænser løftehøjden til to meter, men til gengæld øges løftekapaciteten med små 20 procent.

Er ønsket en større løftehøjde kan 1033 LX levers med et højt tårn, som øger løftehøjden til næsten tre meter. Til gengæld reduceres løftekapaciteten med cirka 20 procent.

Udstyr er inkluderet

Bort set fra rækken af redskaber er listen med ekstraudstyr til VM Loader usædvanlig kort. Det skyldes ikke mangel på udstyr, men at læsseren er godt klædt på, når den ankommer fra fabrikken. Standardudstyret omfatter eksempelvis hydraulisk hurtigskifte på redskaberne. VM Loader anvender sit eget redskabsfæste, men ved bestilling kan de leveres med eurobeslag.

Læsseren er monteret med brede dæk i dimensionen 26x12-12AS. For at øge stabiliteten fylder importøren 45 liter væske i hvert hjul før maskinen leveres.

Standardudstyret omfatter også et affjedret sæde, samt sikkerhedsbøjle med tag. Som ekstraudstyr kan VN Loader 1033 LX leveres med en lukket kabine med varme.

Motor KubotaEffekt hk 33Køling VandHydraulikkapacitet fremdrift l/min 84Hydraulikkapacitet læsser l/min 42Læssehøjde cm 170Totallængde uden redskab cm 284Totalbredde cm 111Højde med bøjle cm 225Vægt kg 1.560