Knud Jeppesen siger, at der vil komme et efterspil til myndighedernes forsøg på at forbyde ikke-indregistrerede traktorer mod at deltage i lørdagens traktordemonstration.

En hel uges intens planlægning var ved at gå op i røg, da politiet i 11. time meldte ud, at ikke-indregistrerede traktorer ikke ville få adgang til demonstrationen lørdag den 21. november.

Fredag kl. 15.35 blev en af demonstrationens arrangører - Knud Jeppesen - ringet op af Østjyllands Politi.

- Jeg fik at vide, at nogle jurister havde gransket reglerne og fundet ud af, at traktorer, der ikke er indregistreret, ville blive forment adgang til demonstrationen. Hvis traktorerne alligevel mødte frem, ville politiet spærre for dem og uddele bøder, fortæller Knud Jeppesen.

rich-media-1
- Dette er jo lige præcist det, vi har demonstreret imod. Nemlig at der er nogle oppefra, der bestemmer, og som ikke bruger deres sunde fornuft, siger Knud Jeppesen. Arkivfoto.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Meddelelsen faldt som en bombe ganske kort tid forinden, at de første demonstranter skulle begynde at køre mod enten Aarhus eller København for at deltage i demonstrationen.

I følge Knud Jeppesen havde juristerne fundet ud af, at hverken godkendte eller ikke-registrerede traktorer måtte deltage i demonstrationen. Det vil sige traktorer uden nummerplader - såkaldte gårdtraktorer - og traktorer med kun en enkelt nummerplade.

Skulle have to nummerplader

Kun traktorer med to nummerplader - det vil sige hvide nummerplader med rød kant - måtte deltage, og det ville udelukke en ganske betragtelig del af køretøjerne.

- Det blev derfor en fredag aften i panik. Vi kontaktede politikere for at få dem til at lægge pres på systemet, og vi var i kontakt med vores advokat.

- Gennem hele ugens tætte kontakter med politiet i Aarhus og København var dette ikke blevet nævnt med et eneste ord. Vi havde haft et rigtigt godt samarbejde med politiet, og de gav også udtryk for frustration over det, der var sket, fortæller Knud Jeppesen og tilføjer:

- Et sådant påbud tror jeg ikke har så meget at gøre med politiet som det har at gøre med nogen længere oppe i systemet, som begyndte at se, at denne demonstration ville gå hen og blive populær. Man får den mistanke, at nogen forsøgte at stoppe aktionen.

Knud Jeppesen kender godt loven. Det vil sige "Bekendtgørelse af lov om registrering af køretøjer". Paragraf 3, stk 4 siger, at en ikke-registreret traktor gerne må bruges "til prøvekørsel eller lignende tidsbegrænset kørsel efter tilladelse fra politiet."

- Det var jo den paragraf, vi hele tiden havde regnet med var gældende for de tilladelser, vi havde fået af politiet. Men nu skulle der så lige pludselig være to nummerplader på traktorerne, siger Knud Jeppesen og fortsætter:

- For det kan jo være lige meget om en traktor kører ind med en eller to nummerplader. Den er jo fuldt forsikret. Det har jo ingen praktisk betydning for nogen helst.

Ønsker et efterspil

- Dette er jo lige præcist det, vi har demonstreret imod. Nemlig at der er nogle oppefra, der bestemmer, og som ikke bruger deres sunde fornuft.

- Så der vil komme et efterspil, siger Knud Jeppesen.

I København udviste politiet såkaldt konduite. Ingen traktorer blev forsøgt stoppet, og ingen chauffører fik bøder. Lidt anderledes gik det i Aarhus, hvor angiveligt 8 chauffører fik bøder, og de vil ligge i størrelse på mellem 1000 og 1500 kroner. Chaufførerne nægter at betale, og arrangørerne bag demonstrationen har erklæret, at de ikke selv kommer til at betale eventuelle bøder.

Knud Jeppesen tilføjer, at politiet i øvrigt var i gang med at bryde demonstranternes grundlovssikrede ret til anonymitet. På Molslinjens gamle færgeleje blev det observeret, at politiet noterede alle traktorernes nummerplader.

- En sådan registrering er ikke lovlig, men det bliver så en anden sag, vi kan tage fat på, lyder det fra Knud Jeppesen.