Mange moderne traktorer på omkring 200 hestekræfter kan sagtens løfte en seksfuret vendeplov, og på støre ejendomme med forholdsvis mange mindre marker er den ophængte plov bugserploven overlegen

Strukturudviklingen i landbruget betyder, at den enkelte landmand driver et større og større areal. Men ofte forbyder klausuler, at der nedlægges skel, og derved kan sammenkøbt jord ikke umiddelbart sammenlægges til rationelle marker.

Arealmæssigt kan en landmand således sagtens have brug for en otte-furet bugseret vendeplov. Men tidsforbruget til at pløje mindre marker med den store plov ødelægger plovens effektivitet og medfører, at der ikke er økonomi i at investere i den store plov.

Til netop de landmænd introducerede Kuhn sidste år en seksfuret, liftophængt vendeplov, og for at finde ud af, om den store plov er til at håndtere i hverdagen, har vi været i marken for at teste Kuhn-ploven.

Hydraulisk stensikring og variabel furebrede

Seksfurede, ophængte vendeplove er ikke noget nyt fænomen, men med Vari Master 151 NSH får brugeren både automatisk stensikring og hydraulisk variabel furebredde. Dermed lever udstyret på den ophængte plov helt op til den standard, som også findes på større bugserede plove.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Plovens vægt opgiver Kuhn til 2.520 kg., og for at minimere kravet til traktorens hydraulik produceres ploven udelukkende med en gennemgang på 90 centimeter. Normalt er gennemgangen i en Vari Master 151 på 102 centimeter, og Kuhn sparer således over en halv meter i totallængden ved at reducere gennemgangen.

Den lidt kortere konstruktion giver ikke kun fordele, idet den reducerede gennemgang også øger risikoen for, at ploven blokeres, hvis der er store klumper af stub og andet organisk materiale.

Til at trække og ikke mindst løfte Kuhn-ploven anvendte vi en John Deere 7920. Traktorens løftekapacitet oplyser JD til 9.177 kg., og i praksis er det rigeligt til at håndtere den seksfurede franskmand.

Når Kuhn leverer en seksfuret plov på 2,5 ton, som er beregnet til traktorer på 200 hestekræfter, kan det godt undre, at fabrikken som standard kun leverer ploven med Kat. II koblinger, hvor en topstangsbolt på omkring 25 millimeter skal bære den store plov.

Blød vending beskytter

Furebredden på de enkelte plovlegemer kan reguleres trinløst fra 30-45 centimeter. Reguleringen er hydraulisk og foretages fra førerkabinen. Hele reguleringsmekanismen har Kuhn placeret inde i den kraftige hovedramme.

Ud over at være en fin teknisk løsning har placeringen tilmed den fordel, at mekanikken beskyttes mod jord og sten, når ploven vendes.

Før ploven vendes, folder den automatisk sammen til mindste furebredde. Det betyder en centrering af ploven og medfører, at den lange plov stille og roligt vender rundt, uden at traktor og fører udsættes for de store rystelser.

Efter at ploven er vendt, returnerer den automatisk til den indstillede pløjebredde.

Nye underplove

Den testede plov var udstyret med de nye SK-underplove, som den franske producent har udviklet specielt til skandinaviske forhold.

Muldpladen på SK er lang og skrueformet, og specielt på det lidt tungere jord giver det en bedre vending af jorden end H6-underploven fra Kuhn. Samtidig er den nye underplov mere uafhængig af pløjedybden, og selv ved moderate pløjedybder på under 20 centimeter giver de en god pløjning og fin dækning af plantematerialet.

Kombineret dybde- og transporthjul

Som standard er den seksfurede plov udstyret med et kombineret dybde- og transporthjul. Omstilling fra pløjning til transport foretages uden brug af værktøj.

Efter, at en bolt i hjulets ophæng er flyttet, vendes ploven halvt og sænkes ned på transporthjulet, som således aflaster traktorens lift og bagaksel for en stor del af plovens vægt.

Systemet fungerer fint og er let at anvende. Eneste minus ved hjulet er, at dækket kun har et langsgående mønster, som ikke er tilstrækkeligt til at sikre at hjulet løber rundt, når forholdene er våde og fedtede. Et dæk med traktormønster ville sikkert løse problemet.

Godt alternativ

Til landmænd med en traktor på omkring 200 hestekræfter og mange mindre marker er den seksfurede ophængte plov et godt alternativ til en større bugseret plov.

Kombineret med en fornuftig chauffør, der forstår hvilke kræfter, den lange plov overfører til traktorens lift, og som er villig til at stå ud og stille landhjulet om til transport, før der køres hurtigt på ujævne markveje, vil langt de fleste traktorer og bagdæk også kunne klare opgaven.Foto1

FAKTA

Kuhn Vari Master 151 NSH

Antal furer 6

Furebredde 30-45 cm.

Rammehøjde 80 cm

Gennemgang 90 cm

Vægt 2.520 kg.

Underplove SK

Forplove ZRL