Iron 165.7 Continuo er navnet på den første traktor med trinløs transmission fra Same, og lige som en del andre fabrikanter har også den italienske producent valgt at anvende den gennemprøvede transmission fra ZF

Traktorer med trinløs transmission er kommet for at blive, og det er derfor helt naturligt, at også den store italienske producent Same Deutz-Fahr nu er på markedet med en trinløs model.

Foreløbig markedsfører den danske importør, Scan-Agro A/S, kun en enkelt model, som er udstyret med en Deutz-motor, der yder 174 hestekræfter.

Transmissionen leveres som sagt af ZF og er faktisk en 50 km/t transmission, som her i landet elektronisk begrænses til 40 km/t. Det giver mulighed for at køre transport med meget få omdrejninger på motoren, og da såvel motor som transmission er elektronisk styret, sørger automatikken for både den fornødne trækkraft og den rigtige udveksling.

I praksis opleves transmissionen som fuldstændig trinløs, men nede i transmissionshuset sker der ting og sager, når traktoren fyres af fra 0 op til 40 km/t. For uden, at føreren bemærker det, og uden at traktoren mister trækkraft, skiftes elektronikken op igennem fire mekaniske gear, før topfarten opnås.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Grunden til, at gearskiftet overhovedet ikke registreres, er, at motorkraften overføres til hjulene som et miks imellem mekanisk- og hydraulisk kraftoverføring og derfor er konstant i hele forløbet.

Helhedsindtryk

Same Iron 165.7 Continuo fremtræder som en harmonisk traktor, der er let at køre. Betjeningen forekommer logisk, og til trods for, at såvel transmission som foragerautomatik indeholder en del funktioner, som kræver lidt instruktion og tilvænning, før de kan udnyttes optimalt, behøver føreren ikke at finde den store brugermanual frem for blot at køre traktoren.

Transmissionen kan programmeres til tre forskellige kørselstyper, som giver optimal udnyttelse af trækkraften under såvel transport som under arbejdet i marken. Det tredje program anvendes, når der arbejdes med pto-drevne redskaber.

I programmet sikrer automatikken, at redskabet altid kører med det ønskede omdrejningstal. Ud over at forøge produktiviteten giver det også en ensartet fordeling af eksempelvis kunstgødning og planteværn.

Foragerautomatikken fungerer fint og letter arbejdet for føreren. Automatikken kan indkodes, både når traktoren holder stiller, og under arbejdet i marken. Desværre er der ingen mulighed for at rette eller slette sekvenser i automatikken, uden at samtlige sekvenser skal lægges ind på ny.

Kabinen er rummelig og med et velfungerende varme- og friskluftanlæg.

Køres med højre fod

Same Iron Continuo har koblingsfrit vendegear, og kørselsretningen vælges enten med et håndtag til venstre for rattet eller med piletaster på kørehåndtaget, som er integreret i sædets højre armlæn.

Efter, at der er valgt kørselsretning og med programvælgeren i Auto, køres traktoren faktisk med højre fod. Desto mere, der trædes på den kombinerede gas- og hastighedspedal, desto hurtigere kører traktoren.

Motoromdrejninger og traktorens acceleration afhænger udelukkende af hvor hårdt, der trædes på pedalen, og hvordan de forskellige parametre for transmissionen er indstillet. Står programvælgeren på power, og pedalen trædes i bund, accelererer traktoren med fuld kraft, indtil tophastigheden er nået.

Vælger føreren derimod en mere økonomisk indstilling, accelererer traktoren lidt langsommere og med færre omdrejninger på motoren. Kørselstypen vælger føreren ud fra temperament og ud fra hvad, der er koblet efter traktoren. Han kan således udmærket vælge power-indstillingen, når han med fyldt gyllevogn er på vej ud i marken og en mere økonomisk indstilling, når der køres tilbage med tom vogn.

Transmissionen har indbygget bremsefunktion, som gør det let at køre transport. Når traktoren nærmer sig et vejkryds med vigepligt, løfter føreren blot foden fra kørepedalen, og hastigheden reduceres. Er det nødvendigt at holde helt stille, slippes pedalen helt, og traktoren bremses automatisk. Når der er fri bane, trædes kørepedalen i bund, og vogntoget accelererer glidende over krydset.

Holder hastigheden

Med en kontakt på kørehåndtaget aktiveres transmissionens cruise control. Det kan anvendes såvel til transport, som når der arbejdes i marken. Indkodes hastigheden eksempelvis til 7,5 km/t., forsøger automatikken at holde den forvalgte hastighed og udføre opgaven med færrest mulige omdrejninger på motoren.

I praksis bliver man overrasket over, hvor meget behovet for trækkraft varierer inden for den samme mark. Men det registrerer automatikken øjeblikkeligt, og derfor er det ikke usædvanligt at opleve, at motoren kun kører med 1.200 o/min, hvor jorden er let, og med over 2.000 o/min på de stive lerbakker.

Vigtigt håndtag

Ud over at betjene transmissionen indeholder kørehåndtaget også trykknapper til betjening af liften og to hydraulikventiler. Desuden betjenes foragerautomatikken også ved at vippe kørehåndtaget.

Føreren kan således styre hovedparten af traktorens funktioner med det ene håndtag. Design og udformning af et håndtag er selvfølgelig smag og behag. Men efter min mening er håndtaget for stort og dermed trættende at holde om en hel arbejdsdag. Men funktionaliteten er fin.

Elektriske ventiler

Same Iron 165.7 Continuo er som standard udstyret med fire dobbeltvirkende hydraulikventiler. De to af ventilerne har on/off betjening på kørehåndtaget og er forsynet med såvel mængderegulering som timer. De to øvrige ventiler betjenes elektronisk med et lille joystick på armlænet.

Eksempelvis sker vending af ploven derfor let med et enkelt tryk på en kontakt. Skal det være endnu lettere, kan vendefunktionen lægges ind i foragerautomatikken sammen med funktioner som reduktion af hastigheden, løfte ploven, ændring af kørselsretning og så videre.

Funktionerne udføres herefter ved at vippe kørehåndtaget. Symboler på et display informerer tydeligt om hvilken funktion, der udføres næste gang, håndtaget vippes.

Specielt når de arbejdes med redskaber både foran og bag på traktoren, og der skal udføres seks til 10 funktioner hver gang, der vendes på forageren, er automatikken til stor hjælp og en lettelse i hverdagen.

Automatisk aktivering

Kraftudtaget på Iron Continuo har såvel 540 som 1.000 o/min., og i begge områder er der desuden mulighed for også at køre med reducerede motoromdrejninger. I kombinationen med den trinløse transmission giver det mulighed for at udføre såvel lette som tunge opgaver på den mest brændstoføkonomiske måde

Omdrejningstallet skiftes i kabinen, og tilkoblingen sker el-hydraulisk. Når der arbejdes med eksempelvis en rotorharve, kan automatikken til- og frakoble kraftudtaget, når redskabet sænkes og løftes.

Affjedret foraksel

Traktoren leveres som standard med affjedret foraksel og affjedret kabine. Affjedringen fungerer fint, og sammen med det lækre sæde giver det føreren en meget komfortabel arbejdsplads. Adgangen til kabinen sker igennem meget store døre, og trinene op i kabinen er både skridsikre og afskærmede ind mod baghjulene.

Specielt fra venstre side er der meget fin adgang til kabinen, hvorimod adgangen fra højre side generes af sædets armlæn, som det kræver lidt akrobatik at komme forbi.

Ved første øjekast virker kabinen spraglet med knapper og håndtag i meget skrappe farver. Men farverne har en dybere mening, og hurtigt finder man ud af, at grøn signalerer lift og vægtoverføring, blå indikerer hydraulik, gul kraftudtaget, og de røde knapper bruges til betjening af traktorens transmission.

Varme- og klimaanlægget er monteret under kabinegulvet, og via kanaler sker der en meget fin fordeling af luften i kabinen. Udsynet fra kabinen er fint, og selv en højtløftende frontlæsser er der mulighed for at følge, idet kabinen er monteret med et soltag.

Specifikationer Same Iron 165.7 Continuo

Motor

Type: Deutz 1013 FE

Antal cylindre: 6

Slagvolumen: 7.146 cm³

Boring/slaglængde 108/130

Effekt kW/HK: 127,5/174

Moment Nm: 615

Motoromdr. v. maks. moment: 1.380-1.750

Hydraulik

Løftekapacitet: 9.240 kg

Antal E/P udtag: 2 el-styrede + 2 mekaniske

Hydraulikydelse l/min.: 120 ved 200 bar

Disp. oliemængde: 40 l

Transmission

Antal gear frem/bak: trinløs

Antal koblingsfrie gear: trinløs

Koblingsfrit vendegear: ja

Kabine lydniveau: 72 dB(A)

Klimaanlæg: ja

Dimensioner

Maks. højde: 2,99 m

Maks. længde ekskl. frontvægte: 4,68 m

Akselafstand: 2,77 m

Dækmontering for: Pirelli TM 800 540/65 – R28

Dækmontering bag: Pirelli TM 800 650/65 – R38

Brændstofkapacitet liter: 270

Vægt uden frontvægte kg: 6.250

Frontvægte kg: 600 i frontlift

Pris

Basistraktor inkl. affjedret foraksel 669.000 kr.

Udstyr

Frontlift 20.500 kr.

Forhandlernet

Importør: Scan Agro A/S Østergade 65 9560 Hadsund tlf. 96520600 www.scan-agro.dk

Same Iron 165.7 Continuo

Motor:

Sejtrækningsevne 3

Transmission:

Funktion af kobling 3

Gearskifte 5

Lyngear uden brug af kobling 5

Gearfordeling 5

Hydraulik:

Betjening 4

Funktion 4

Liften:

Tilkobling af redskab 3

Betjeningshåndtag/kontakternes placering 4

Udvendig betjening af lift 5

Funktion af lift/vægtoverføring 3

Løfteevne 3

PTO:

Tilkobling 3

Omskift mellem kraftudtagsomdrejninger 4

Forhjulstræk:

Tilkobling 4

Venderadius 3

Bremser:

Bremseevne 4

Pedaltryk 3

Differentialespærre:

Til- og frakobling af diff.spærre

For 4

Bag 4

Kabine:

Lydniveau 3

Indstigningsforhold

Højre side 3

Venstre side 4

Udsyn 4

Varme/ventilation 4

Regulering af luftstrøm mellem gulv og loft 4

Håndtag og pedalplacering 4

Overskuelighed af håndtag og instrumenter 3

Instrumenternes tilstrækkelighed 3

Sædet: Justering af kørestilling 4

Rat og styrefunktioner 3

Finish i kabinen 4

Udstyrsomfang 3

Brændstoftanken:

Indholds-tilstrækkelighed 4

Placering 4

Andet:

Adgang til daglige kontrolsteder 3

Helhedsindtryk af traktoren 4

Importørens kommentar til Same Iron 165.7 Continuo.

Af Jens Bjørn Schmidt, salgschef Scan-Agro A/S

Vi har længe efterspurgt en traktor med trinløs transmission, da flere og flere kunder ønsker at kunne køre en specifik hastighed uden at skulle gå på kompromis med motoromdrejninger eller valg af gear.

Vi har kørt demo med den første Same Continuo, vi fik hjem, og næsten alle, der har prøvet den, forbavses over hvor lave motoromdrejninger, man faktisk kan køre med afhængig af redskabets størrelse og jordens bonitet.

De fleste vil synes, at der skal godt med motoromdrejninger til for, at der også er kræfter bag, men det er helt forkert. Den elektroniske motorstyring kan stilles via et potentiometer i forhold til arbejdet, således at motoren kører mest økonomisk eller med størst moment.

Hos en maskinstation, der kørte med to pressere, hvor den ene traktor var med en traditionel transmission med powershift, og den anden var en Same Continuo, var der en forskel på 60 liter i forbruget af dieselolie på en dags arbejde med samme arbejdsopgave, samme type maskine og samme produktion. Det er noget, som de fleste landmænd kan forstå.

For at give landmanden en endnu største gevinst ved at købe en Same Continuo giver fabrikken som den eneste på markedet to år eller 2.000 timers garanti på traktoren for at bevise dens kvalitet.