Verdens 50 største maskinproducenter til entreprenørerne har solgt maskiner og grej for mere end 200 milliarder dollars i 2019, hvilket er rekord.

Der blev sat en markant milepæl i 2019. For første gang rundede markedet for entreprenørmaskiner en omsætning på over 200 milliarder dollars, da de 50 største aktører på feltet ramte 202,7 milliarder dollars i omsætning. I skrivende stund svarer det til 1379 milliarder kroner.

Tallene kommer fra International Construction, som hvert år laver listen Yellow Table. Her samler de verdens 50 største producenter inden for entreprenørmaskiner og -udstyr.

Listen toppes også i dette års udgave af Caterpillar. Sidste år skrev vi på Maskinteknik også om listen, men her spottede vi en fejl i forhold til Caterpillar. Deres forspring var nemlig kraftigt mindsket, da mediet havde udeladt salget af mineudstyr fra den amerikanske gigant.

Gamle kendinge på toppen

Det har man lavet om på i år, og dermed ser Caterpillars forspring ud til at vokse i forhold til sidste år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sandheden er dog lidt mere nuanceret, for Caterpillars omsætning på maskindelen til entreprenørerne og udvindingsindustrien er faldet en lille smule.

Samtidigt går Komatsu omkring 1,2 milliard dollars frem i omsætning, og mindsker derfor afstanden til Caterpillar. Forspringet fra amerikanerne til japanerne er dog stadigvæk omkring 10 milliarder dollars.

Til tredjepladsen skal man dog skære yderligere 12 milliarder dollars af omsætning. Her sidder John Deere for andet år i træk. De sprang gevaldigt frem på listen sidste år, da de med opkøbet af Wirtgen Group hoppede fra 9. til 3. pladsen målt på omsætning.

rich-media-2
John Deere er et ubeskrevet blad på entreprenørsiden for mange i Europa, men på Bauma i 2019 viste de deres maskiner frem på en fællesstand med Wirtgen Group. Foto: Kim Krasuld.

Kinesisk fremgang

Volvo CE og Hitachi må i dette års liste se to kinesiske producenter fylde top fem ud. XCMG og Sany rykker begge op forbi de herhjemme noget mere udbredte maskinmærker.

En tredje kinesisk producent er kommet med i top 10. Det er Zoomlion. De presser JCB ud af listen over de 10 største producenter i verden.

Forventningen til 2020 har fra flere sider været, at man ville se omsætningen i maskinbranchen falde en smule. Coronakrisen har ændret markant på billedet, men ingen ved, hvor hårdt branchen bliver ramt. For selvom byggeriet i mange lande er fortsat i større eller mindre grad, kunne Caterpillar og Volvo for nylig præsentere store salgsnedgange på verdensplan.

Senest har Komatsu og John Deere så kunne præsentere kvartalsregnskaber, hvor omsætningen for 2020's første tre måneder er faldet markant. For Komatsu er faldet på godt 12 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Hos John Deere er faldet på 25 procent.