På Agromek kan Xpower for første gang opleves i norden - et system, der kan være et alternativ til reglone.

Måden er ekstrem effektivt og kan bruges til både behandling i rækkeafgrøder samt i fuld bredde.

- Peter Byrgesen, produktspecalist New Holland.

I 11. time fik New Holland fat i det nye Xpower-system, som den østriske producent Zasso producerer, og som CNH-koncernen netop har lavet et strategisk samarbejde med.

Systemet går ud på at sende 7.000 volt igennem planter og ukrudt og dermed smadre deres celler, så planten dør.

- Måden er ekstrem effektivt og kan bruges til både behandling i rækkeafgrøder samt i fuld bredde. Derfor er systemet meget interessant som en erstatning af reglone i kartofler, fortæller Peter Byrgesen, produktspecalist hos New Holland inden for præcisionsudstyr.

På Agromek kan systemet opleves i en tre meter version, men inden 2020 forventer New Holland at kunne tilbyde maskinen i en seks meter version.

Variabelt område

Bekæmpelsen af ukrudt i rækker eller som alternativ til nedvisning af specielt læggekartofler kan foregå med samme maskine med en mekanisk ombygning:

- Ledepladerne på frontredskabet foran traktoren består af tre rækker. To rækker med plus-forbindelse og en enkelt række med minus-forbindelse. Alle pladerne sidder fastgjort med claps, og de kan justeres afhængigt af formålet. Om det er i rækker eller i fuld bredde, fortæller Peter Byrgesen.

De mange volt skal dannes bagved traktoren, hvor der sidder en stor generator, som vil kræve 95 kW at trække, eller hvad der svarer til 129 hestekræfter.

- Vi forventer at være klar med den tre meter udgave allerede i første kvartal af 2019, og vi ser frem til at få de første maskiner ud på demonstration. Allerede her på førstedagen på Agromek har jeg mærket god interesse for maskinen, fortæller Peter Byrgesen.

Han påpeger desuden, at arbejds-hastigheden ligger på cirka syv kilometer i timen.