I dag kan den første Hawe pendlervogn i kartofler opleves i det jyske

Der er mere og mere fokus på håndtering af kartofler mellem optager og lastbil eller kule, og den danske importør af tyske Hawe, Jens Flarup, melder sig ind i kampen med tyske Hawes nye kartoffel-pendlervogn, som ikke før er set i Danmark.

- Jeg tror på, at der er et stort marked for disse vogne, og derfor har vi købt de første to vogne til Danmark, fortæller Jens Flarup, som viser en 30 kubikmeter udgave på en markdemonstration i dag i Herning.

Jeg tror på, at der er et stort marked for disse vogne.

- Jens Flarup , indehaver af Flarup Maskiner.

- Vi vil kører på Gudumkærvej 40 i Herning i dag hos Kjargaarden, og efterfølgende vil den komme rundt til andre kartoffelavlere i Danmark, fortæller Jens Flarup, som gælder sig til at vise vognens egenskaber for interesseret i dag i marken.

Skiftelad undervogn

Pendlervognen koster cirka 850.000 kroner, men en tredjedel ad beløbet ligger i undervognen.

- Når pendlervognen ikke bruges i kartoffelsæsonen, kan undervognen bruges til andet. Den er både affjedret og drejbar på forrest og bagerste aksel, og er allerede forbredt til eksempelvis en møgkasse, fortæller Jens Flarup, som påpeger, at der er flere muligheder med undervognen:

- Den kan monteres med en møgspreder, en sneglevogn til kornhøst, en frakørselskasse foruden kartoffelkassen. Hele af- og påmonteringen foregår hydraulisk.

Undervognen er ligeledes hydraulisk affjedret i trækket, og de selvcenterende aksler, betyder, at man sagtens kan køre med akslerne låst op i marken med fuld hastighed:

.-Vognen kommer aldrig i slinger, da en låse konus gør, at akslerne skal vippes op for at dreje, hvilket kun sker i fuld styreudslag, fortæller Jens Flarup.