Grimme Skandinavien oplever øget efterspørgsel på kombi-anlæg, og nu er man også klar med et system med automatisk kassevejning.

I takt med at landbrugene i Danmark bliver større og større, oplever man hos Grimme Skandinavien en stigende efterspørgsel på de såkaldte kombi-anlæg til sortering og indlagring af kartofler.

- Når avlerne bliver større, giver det mening med et kombi-anlæg, hvor man kan få styr på sortering og inspektion samtidig. Det er særligt for avlere med en stor produktion af egne læggekartofler, siger Per Rasmussen fra Grimme Skandinavien.

Med komponenterne fra Grimme kan kartoffelavlerne selv sammensætte det system, der passer til behovet. Mange vælger at bygge systemet op omkring et kombi-anlæg såsom Grimmes RH 24 Combi, der er et modulært opbygget indlagringsanlæg. Kartoflerne føres gennem en valsesortering, der fjerner det værste jord og sten, og herefter passerer de gennem et manuelt sorteringsbord. Man kan dog også vælge et netsorteringsbord, som fås i forskellige størrelser. Netsortering betyder, at man kan foretage en meget præcis sortering af kartoflerne, inden de eksempelvis fordeles på et kasselager. Netop på kasselager-fronten er Grimme klar med en nyhed, der gør livet lettere for de danske avlere.

For at opnå en præcis vægtmåling ved ud- og indlagring af kartofler har Grimme udviklet en kassevægt til kassefylderen i GBF-serien. De to kompakte vægtmoduler integreres meget enkelt i kassepåfylderens positionsramme og kan eftermonteres uden problemer.

Påfyldningsprocessen afsluttes automatisk efter den angivne vægt er nået eller skifter til den næste kasse. Alle vægtanordningens funktioner kan nemt betjenes og indstilles med kassepåfylderens betjeningsterminal GBT 840. Der er også integreret en tara-funktion ved brug af forskellige kasser. På et stort LCD-display kan brugeren aflæse den aktuelt påfyldte kartoffelkasses vægt i 1 kg trin, antal kasser per dag og summen af alle vægte per dag.

- Det giver avlerne en meget bedre kontrol med beholdningen på lageret, og det er noget, som bliver nødvendigt, når landbrugene bliver større og større, siger Per Rasmussen.

Tag en prøve

Som noget nyt har Grimme også lanceret en mulighed for automatisk prøveudtagning.

Prøvudtagningsenheden SampleTaker udtager en repræsentativ prøve yderst skånsomt og på kort tid fra produktflowet, direkte fra indlagringstanken, for at analysere jord- og stenandele og kartoffelkvaliteten. For at få et rent resultat og således et fair afregningsgrundlag mellem landmanden og aftageren, udtages prøven direkte ved modtagelsen af høstmaterialet og før rensning i indlagringstanken. Udtagelsen sker meget enkelt ved hjælp af en vippekontakt eller indlagringstankens betjeningsterminal med kun meget få afbrydelser af produktflowet.

Ved prøveudtagningen drejes et hydraulisk drevet bånd direkte ved overførslen fra indlagringstanken til rensningsenheden, næsten uden faldtrin, til produktflowet. Den optimale mængde, tilstrækkelig til en prøvekasse, udtages sensorstyret. Overskydende mængder føres meget skånsomt og automatisk tilbage til produktflowet. Den udtagne prøve overføres til et tværgående transportbånd og herfra til en prøvekasse med et tryk på en knap.

- Den nye teknologi for prøveudtag vil være med til at give avlerne mere sikkerhed i forhold til afregningen, og samtidig er det mindre arbejde, siger Per Rasmussen.