Med krav om flere efterafgrøder skal der sættes fokus på nedmuldningen, og her tager knivtromlen kampen op.

Flere og flere efterafgrøder sætter fokus på godt grej til at sikre optimal nedmuldning. Med en frontmonteret knivharve og en dobbeltrækket tallerkenharve med pakker efter traktoren inviterer Mandam nu grov stub, planterester og efterafgrøder op til dans. Mandams tallerkenharver og deres evner til at bearbejde stub med mange planterester er velkendt i Danmark, for importøren Brørup Traktor- & Maskincenter har solgt mange af dem siden de i 2003 blev Mandam-importør. Knivharven er derimod ny.

Mandam tilbyder knivharven i 2 modeller og arbejdsbredder fra 3 til 6 meter. De er begge konstrueret med en universal liftramme, der muliggør både front- og bagmontage. De leveres med opklap fra 4 meter. I standardversionen har den 1 roterende knivvalse, mens WN Tandem, som navnet antyder, arbejder med 2 rækker rullende knivtromler. Den mindste enkeltrække-model vejer 552 kg, mens tandem-modellen i 6 meters versionen er oppe på 1.600 kg. Selve knivtromlen har ikke stort effektbehov, så traktorens størrelse skal afpasses efter stub- eller tallerkenharvens behov.

rich-media-1
Knivtromlen fra Mandam er fremstillet i Boron-specialstål. Pressefoto.

Baron specialstål

Knivenhederne er produceret i Boron specialstål, der er meget slidstærkt. Der sidder 5 tværgående knivsblade på de roterende enheder - Ø380 mm (enkelt) eller Ø460 mm (tandem). Rullediameteren synes umiddelbart ikke særlig stor, men det er netop en af ideerne med Mandams knivtromle. Den relativt lille diameter, medfører hurtig rotation under fremkørsel og derfor mange "snit" i stub, halmrester eller efterafgrøder.