Denne sommer tager Claas den store Lexion 780 mejetærsker på bælter landet rundt på en demotour.

Claas opdaterede sidste år topmodellen i Lexion-serien i form af 780 med en ny soldkasse, som øger kapaciteten i bakket terræn.

Denne sommer tager Claas på demotour med en høstmaskine, og i år er det altså den opdaterede topmodel, som kommer landet rundt.

- Nu tager vi flagskibet ud på tur, for vi vil gerne vise, hvad vi kan, siger Morten Jørgensen, der er marketingschef hos LMB Danmark.

Demotouren starter på Sjælland og kommer rundt i landet frem til slutningen af høst.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der er et stort marked for en model som Lexion 780, og vi har allerede solgt en del af dem. Konkurrencen er hård på de store modellerne, og med Lexion 780 viser vi, hvor skabet skal stå, siger Lars Søgaard, der er salgschef for høstmaskiner hos LMB Danmark.

Den mejertærsker, som Claas tager på demotour, er spækket med udstyr, og vil blive monteret med et skærebord på 41 fod.

Stor tank og jævn kørsel

Når man ser Lexion 780'eren, kan man ikke undgå at bemærke bælteundervognen, der er hydraulisk affjedret.

- Udover at man selvfølgelig ikke laver det samme marktryk, så giver bælterne også en mere jævn kørsel, forklarer Lars Søgaard.

Den store Lexion har en korntank med en kapacitet på 13.500 liter, og som noget nyt har Claas monteret ekstra sensorer, så man hele tiden har styr på, hvor meget der er i tanken.

- Den information kan chaufføren i traktoren med kornvognen tilgå. Så kan chaufføren planlægge, hvornår han skal hen og tømme mejetærskeren, og på den måde kan man få en mere effektiv udnyttelse af tiden i marken, siger Lars Søgaard.

4D-soldkasse

På den nye topmodel, der gemmer på en Mercedes-motor på 625 hestekræfter, har Claas lanceret en såkaldt 4D-soldkasse. Grundlæggende består systemet af klapper under de to rotorer. Klapperne regulerer materialestrømmen ned på tilbageløbsplanene.

I forhold til maskinens hældning vil automatikken lede materialet mere jævnt ud på soldene. Systemet kompenserer for hældninger både på tværs af - og i kørselsretningen samt ændrer blæseomdrejninger og soldindstillinger.

Demo-modellen er desuden monteret med Cemos Automatic, som medvirker til, at du får det maksimale ud af mejetærskeren. Automatikken styrer rotoromdrejningstal, rotorklapper, blæseromdrejningstal samt åbning af over- og undersold automatisk.

- Automatikken sørger for, at maskinen hele tiden er optimeret i forhold til, hvad du beder den om. Alt afhængigt af om du er ude efter høj kapacitet, lavt brændstofforbrug, høj kvalitet eller en kombination, så justerer maskinen løbende på rotorhastigheden, blæseren og andre ting, så du opnår dit mål, siger Lars Søgaard.

Ændrer vinklen

Som nævnt er demomodellen fyldt med udstyr, og i kabinen ser man blandt andet et luftkølet lædersæde, og herfra kan man køre natten lang, for Lexion 780 er nemlig udstyret med nyt LED-arbejdslys. Derudover er der monteret hydraulisk topstang den store maskines slug.

- Med den hydrauliske topstang er du i stand til at ændre angrebsvinklen på skærebordet. På den måde får du den bedste høst, når forholdene er vanskelige, siger Lars Søgaard.

Skærebordet er desuden som standard monteret med en skærebordsbremse, der kan stoppe fuldstændig på to sekunder.

Udnyt kapaciteten

Den store Lexion 780 er udstyret med et system der overvåger materialestrømmen i maskinen samt belastningen på tærskeværket og på de to rotorer. Er belastningen for høj, reduceres hastigheden automatisk, og opstår der en kritisk situation, frakobles systemet automatisk tømmesneglen, hvis den er aktiveret, samt indføring og skærebord. Derved stilles den maksimale motoreffekt til rådighed for tærskeværket og risikoen for stop minimeres.

- Med det system bliver det lettere for piloten at få det maksimale ud af maskinen, og man undgår stop i arbejdet, siger Lars Søgaard.