Vårbyg-høsten er begyndt på Lystrup & Jomfruens Egede, og den overrasker indtil videre positivt.

De to Claas Lexion 780 mejetærskere med hver sit 40 fods MacDon skærebord blev onsdag eftermiddag den 5. august færdig med rapsen høsten på Lystrup & Jomfruens Egede Godser nær Faxe på det østlige Sjælland. De kørte derefter i vårbyggen, som umiddelbart så ud til at være klar.

- Vi har i onsdag høstet cirka 30 hektar vårbyg med 14-15 procent vandindhold, og udbyttemæssigt ser det ud til at være bedre end gennemsnittet, og noget bedre end forventet, fortæller Martin Augustensen, driftsleder for markbruget på de to sjællandske godser, som driver knap 1.200 hektar jord.

300 hektar er med vårbyg, og det var RGT Planet der stod for skud onsdag.

rich-media-1
Det endte med, at kornvognen fik travlt med at holde kornet fra de to store Lexion-mejetærskere.

Hårdt vårbyg år

- Vi var lidt spændte på at komme igang med maltbyggen, da frosten som kom ret sent har givet nogle grønne pletter med genspiring, og så var juni meget tør, og det har været hårdt at være korn på de lette jorde, som vi nu begynder høsten på, fortæller Martin Augustensen.

Anderledes ser det ud med de 150 hektar fremavls vårbyg, som endnu ikke er moden nok til mejetærskerne.

Men vårbyggen overraskede positivt, og den sjællandske driftsleder håber at kan fortsætte vårbyggen høsten, og måske derefter komme over i enten hveden eller rugen.

rich-media-2
Der tjekkes spild under opstart i vårbyggen. Med walki-kontakt er det hurtigt at give beskeden videre til chaufføren i mejetærskeren.

- De første hektar vi får høstet nu skal vi i weekenden så raps i, så det er rigtig dejligt, at få vårbyggen klippet af.

Han fortæller, at man på godset indtil videre har høstet rapsen, rødsvingel samt en smule vinterbyg ude i byen.

- Vi skal i år blot høste 1.150 hektar, hvor af de 950 hektar er for os selv.

Foruden korn, raps og frø, er der også konsum ærter i markplanen.

rich-media-3
De to Lexion-mejetærskere er udstyret med hver sit 40 fods MacDon sejlskærebord.