Ved gylleseparering er det et spørgsmål om at finde afsætning for fiberen for, at det fungerer i praksis - kvægbrugerne har den fordel at de kan udnytte det i stalden.

Gylleseparering har efterhånden eksisteret i en årrække, og hos Infarm ser man det lidt som et overset emne.

- Folk ser ikke værdien af det, påpeger Bo Rosborg, salgschef hos Infarm.

Han vurderer dog, at mange er interesserede, men kommunerne er ikke gode til at håndtere det.

- Det er egentlig en ændring af gulvtypen, når man eksempelvis skifter spåner ud med fibre, og det skal igennem anmeldeordningen, forklarer Bo Rosborg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han peger på, at det er en meget lav ekstra fordampning, der skal på miljøgodkendelsen, så derfor undrer det ham, at kommunerne ikke gør noget, når de får ansøgningerne.

Han oplever desuden, at mange konsulenter heller ikke tør sige, at det virker.

- Der er nogle skrækhistorier med, at det koster noget mere, end hvad man har sparet, fortæller han.

Separeringen har mange formål

Hos Infarm er der brugt halvandet år på at teste skruepressen for at kunne dokumentere effekten.

Formålet med separering af gylle er ifølge Infarm, at man får reduceret harmoniarealet, opnår en tyndere gylle, fjerner fosforen samt får en mindre transport af gylle.

Fiberen kan man med fordel bruge som strøelse i sengebåsene. Men den kan også anvendes til biogas, forbrænding og jordforbedring.

- Separation har man kunnet i mange år - den store udfordring er, hvad man skal gøre af det, man har separeret fra, siger direktør Henrik Østergaard.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 17. oktober.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.