Kim Toftegaard Nielsen har travlt hos Mørkledet Maskiner, men forretningen skal ikke vokse mere, fortæller han. Han vil holde fokus på det, som han er god til.

Da Kim Toftegaard Nielsen satte sin første traktor til salg, var det egentlig kun for sjov.

Det var Mørkledets egen traktor, der blev den første traktor, som Kim Toftegaard Nielsen solgte tilbage i 1999. Siden dengang har salget taget fart, og selvom Kim Toftegaard Nielsen tidligere dyrkede grøntsager på Mørkledet, arbejder han nu fuld tid som maskinhandler.

Ærlighed

Maskinhandlen ligger som en tilbygning til gården Mørkledet, der ligger ud til motorvejen halvvejs mellem Aalborg og Frederikshavn.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For selvom Mørkledet Maskiner sælger et sted mellem 80 og 100 traktorer om året, og der derudover også ryger omkring 30 entreprenørmaskiner og trailersprøjter over disken, er det stadig en forholdsvis lille virksomhed.

Maskinhandlen bliver drevet af Kim Toftegaard Nielsen, der er uddannet landmand, og derudover har han en enkelt medarbejder på deltid.

- Jeg har ikke lyst til, at vi skal vokse mere, end vi har gjort. Jeg vil helst have, at virksomheden ikke bliver så stor, at vi kommer væk fra det, som vi er gode til - at sælge ærlige og gode maskiner til en fair pris, siger Kim Toftegaard Nielsen og fortsætter:

- Jeg synes, at det har en værdi, at det er mig personligt, man handler med hver gang. Man skal kunne stole på ham, man handler med.

Ham med hunden

Når man kigger på Mørkledet Maskiners salgsopstillinger på nettet, er der en enkelt ting, der går igen på flere af billederne. Det er den smukke, hvide schæferhund Basse, der nærmest er blevet firmaets maskot.

- Der er mange, der kan huske mine billeder, og som kender mig som "ham med hunden". Det giver en masse god opmærksomhed, og så tror jeg også, at det har en præventiv virkning overfor den type af mennesker, der gerne vil have noget uden at betale for det, siger Kim Toftegaard Nielsen.

Hunden Basse er da efterhånden også blevet noget af en professionel fotomodel. Når Kim Toftegaard Nielsen skal have fotograferet nye maskiner, fløjter han blot en enkelt gang, og så kommer Basse springende og stiller sig klar.

Grøn dominans

Hvis Kim skal sætte fingeren på, hvad der er nøglen til virksomhedens succes, så er det ærlighed og gode priser.

- Jeg mener ikke, at der er nogen, der kalder os svindlere, og vi har mange tilbagevendende kunder. Det tager jeg som et skulderklap, når man sælger uden garanti, som vi gør, siger Kim Toftegaard Nielsen.

Mørkledet Maskiner kan være konkurrencedygtige prismæssigt, fordi der netop ikke er en masse omkostninger og lønninger, der skal betales. Derudover har Mørkledet Maskiner kun forhandling på de tjekkiske sprøjtevogne MGM.

Resten af sortimentet består af nyere brugte maskiner af forskellige mærker, som Kim Toftegaard Nielsen selv udvælger, når han ser en mulighed for en god handel. Fordi Mørkledet Maskiner ikke har forhandling af nye maskiner, har Kim Toftegaard Nielsen frie hænder til at købe det hjem, som han har lyst til. Et kig på gårdspladsen viser en stor, grøn skare, der afslører, at han har en forkærlighed for John Deere.

- Jeg vil jo gerne sælge det hele, men det kræver utroligt meget tid at sætte sig ind i markedet på alle mærker, siger Kim Toftegaard Nielsen.

Engelsk import

En stor del af de maskiner, som Kim Toftegaard Nielsen sælger hos Mørkledet Maskiner, er importeret fra England, og han har også tidligere hentet et stort parti Hydrema-rendegravere hjem, som havde været brugt i det engelske militær.

- De ting, vi henter hjem fra England, er i utroligt god stand, og fordi jeg har handlet derovre i så mange år, har jeg fået et godt netværk af kontakter, som man kan stole på, siger Kim Toftegaard Nielsen.

Det var dog ikke uden sved på panden, at han bestilte den første maskine fra England.

- Første gang man sender en million af sted uden at vide, om der nu også kommer en traktor retur, er det da spændende. Men der kom heldigvis en traktor, og siden da, har vi ikke set os tilbage, siger han.

Det er generelt kendetegnende for Kim Toftegaard Nielsen, at han er villig til at tage en chance. Det gjorde han også, da den store finanskrise rullede over hele Europa.

- Folk sagde, at man skulle passe på med at købe for meget ind under krisen. Men jeg har det sådan, at hvis du ikke har noget, kan du heller ikke sælge noget. Derfor besluttede jeg, at vi skulle køre videre, som vi plejede, fortæller han.

Salg til hele verden

Selvom Mørkledet Maskiner er en forholdsvis lille maskinhandel, har Kim Toftegaard Nielsen gang i noget af en international forretning. Maskinerne henter han i England, og han sælger dem såmænd til det meste af verden.

- Jeg har for nyligt sendt tre store amerikanermodeller fra John Deere til USA. Det var samme kunde, der købte dem, og det var da skønt at få en mail tilbage om, at alt var, som vi havde lovet, fortæller Kim Toftegaard Nielsen.

Derudover har han også sendt maskiner til steder som Polen, de baltiske lande og flere lande i Afrika. I dag har Mørkledet Maskiner også en håndfuld faste kunder i udlandet. Her i landet sælger maskinhandleren omkring en tredjedel af sine traktorer til Sjælland, selvom der også er god opbakning fra de lokale landmænd. I sæsonen gør Mørkledet Maskiner også en del ud af at leje traktorer ud til gårdene i lokalområdet.