294 medlemmer af European Dairy Farmers (EDF) har igen sammenlignet deres økonomiske resultater. Indsats og effektivitet af bedrifternes brugte arbejdstimer var i særlig fokus i dette års analyse.

Set fra et overordnet perspektiv er den gennemsnitlige EDF-bedrift i 2012 kommet ud med et negativt resultat for mælkeproduktionen. Dette er på trods af en ganske god afregningspris fra salg af mælk på 2,55 kroner pr. kg EKM. Det skriver Lasse Meine, juniorkonsulent, Landbo Syd, i den nyeste udgave af Bovilogisk.

Ved modregning af de fulde økonomiske omkostninger på 3,10 kroner pr. kg blev der i gennemsnit lavet et tab på 0,55 kroner pr. kg. Det betyder, at landmandens egne ressourcer - som eksempelvis familiearbejdstimer - ikke kunne aflønnes.

Hvis vi tager EU-støtte og øvrige indtægter med, er der stadigvæk et underskud på 0,12 kroner pr. kg EKM i gennemsnit.

Kæmpe forskel i økonomiske resultater

Bedrifternes individuelle økonomiske resultater varierede bredt. Der var bedrifter i næsten hver national EDF-gruppe, som kom ud af regnskabsperioden med et positivt resultat. Men samlet set kom halvdelen af EDFs medlemmer ud af året med et underskud.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forskellen mellem dem, som har overskud og dem, som kom ud af året med et underskud, skal især findes i færre arbejdstimer pr. ko og mindre bundet kapital.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkom 18. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.