Det er kun en mindre del af køerne, som udvikler klassisk mælkefeber. Skjult mælkefeber er derimod noget, som forekommer hos rigtig mange køer.

En meget stor del af køerne oplever et lavt calciumniveau i blodet lige omkring kælvning, viser nye undersøgelser.

- Kun en mindre procentdel vil få klassisk mælkefeber, som kræver behandling med kalk i blodet. Men det har konsekvenser for rigtig mange køer med skjult mælkefeber, at der ikke bliver taget hånd om dem, siger Finn Hynkemejer, kvægfagdyrlæge, Dyrlægeteamet Sydvet A/S.

Køer, som har klinisk mælkefeber, har typisk mindre end 1,5 millimol calcium pr. liter blod, mens normale køer har mere end to millimol pr. liter. Gruppen, der ligger mellem 1,5 og 2,0, angives at have skjult eller subklinisk mælkefeber.

10 gange så mange skjulte

Det ses, at antallet af køer med mælkefeber stiger, jo ældre køerne er ved kælvning, og at omkring 50 procent af køerne fra andenkalvs og ældre oplever skjult mælkefeber.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Som en tommelfingerregel kan man sige, at hvis man i sin besætning har fem procent klinisk mælkefeber, vil man have 50 procent med skjult mælkefeber - altså 10 gange så mange, påpeger Finn Hynkemejer.

Læs mere skjult mælkefeber - og hvad man kan gøre for at undgå det - i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.