Valgmulighederne er mange. Renten er lav, og bankerne er nærmest i baglås. Der laves mange alternative finansieringsmuligheder hos forhandlerne. Det gælder om på trods af alt at holde gang i salget af både brugte og nye traktorer. Men hvad er fornuftigt for den enkelte?

- Det er ikke så tit, jeg støder på en landmand, der har lejet en traktor, men det bliver oftere - heldigvis. Det skriver Flemming Hedegaard, chefrådgiver, Byggeri & Teknik I/S, i den kommende udgave af Bovilogisk, der udkommer den 21. januar.

Det giver ifølge Flemming Hedegaard rigtig god mening at leje en traktor:

- Der kunne spares mange traktorer og rigtig mange penge, hvis flere lejede traktor nummer tre eller fire frem for at købe én, der ikke er nok timer til. Flere forhandlere er interesserede, hvis de må bestemme, hvilken traktor du skal have, selvfølgelig inden for nogle rammer udstukket af lejer.

- Ofte kan man leje en traktor til en krone pr. hestekraft pr. time. Altså 200 kroner i timen for en 200 hestekræfters traktor. Hvis man så har behov for en traktor i for eksempel 100 timer i foråret til at omrøre gylle eller afløse foran en fuldfodervogn, når den normale traktor skal så, så koster det kun 20.000 kroner. Det får man altså ikke mange traktorer forrentet og afskrevet for, skriver Flemming Hedegaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Nu kunne man så tænke, at dette kun er til små opgaver, men hvorfor egentlig, spørger Flemming Hedegaard.

Han foreslår, at hvis man i foråret har brug for 300 hestekræfter i 100 timer for at trække en 25 ton gyllevogn med nedfælder, men godt kan nøjes med de 200 hestekræfter, man allerede har, når der skal bruges slæbeslanger, så køb allround-traktoren og lej den store i en kort periode. Det koster kun 30.000 kroner.

Flere muligheder

Ofte kan man som lejer ikke vælge og vrage hos forhandleren.

- Det er forståeligt nok, da de også skal kunne se en forretning i udlejningen. Der vil ofte være en minimumsleje på for eksempel 5.000 eller 10.000 kroner, så de kan gøre traktoren salgsklar igen til en ny kunde. Det kan også være, at de første 100 timer er dyrere end de næste. Endelig kan det også godt være, at en traktor, som ikke er salgsklargjort, er lettere at leje end en, der er, skriver Flemming Hedegaard.

- Men hvad betyder det egentlig, når man kan spare den bundne kapital og de mange afskrivninger. En traktor for meget betyder ofte bare færre timer til alle traktorer og dermed en dårligere total rentabilitet. Tænk over det, næste gang du mangler en traktor. Det er en super mulighed for mange, hvis det er kort tid eller få timer, der er tale om, konkluderer Flemming Hedegaard.

Læs mere om mulighederne for leje, leasing eller køb i den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer den 21. januar. Abonnement kan bestilles på 7620 7900 eller på www.bovilogisk.dk.