Det er første gang, PowerGears testteam har fingrene i en gravemaskine fra Doosan, og selv om alle maskiner testes på lige vilkår - uden hensynstagen til mærkets tidligere præstationer - er der alligevel en vis spænding om, hvad der nu venter.

Den danske importør, Jamas A/S, har naturligvis selv store forventninger til den godt 25 tons tunge DX255-5, som er den nyeste gravemaskine fra producenten. Faktorer som driftssikkerhed, styrke og førerkomfort bringes på banen, og maskinen kaldes i forhold til sine graveegenskaber en fuldt ud ligeværdig konkurrent til andre eta­blerede mærker i branchen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En ting er selvfølgelig, hvad importøren selv mener, noget andet er testteamets vurdering. Uden vi skal afsløre for meget, så falder maskinen dog ikke igennem. Men som Peter Grimstrup formulerer det, så står man heller ikke ligefrem med hænderne over hovedet. Vi ser nærmere på hvorfor.

Fornuftig kabine

I forhold til førerkomforten er der flere plusser - men inde i kabinen finder vi også det første kritikpunkt.

- Man kommer nemt ud og ind af den. Det er, som det skal være. Og sædet er efter min mening fremragende. Det er både med varme og luftaffjedring. Klimaanlægget fungerer fint, men at placere betjeningen nede under armlænet er altså dumt, lyder det kontant fra Peter Grimstrup. Han bakkes op af kollegaen Poul Kastberg:

- Der er jo masser af plads andre steder, så det er lidt mærkeligt, at det skal sidde der, hvor man nærmest er nødt til at løfte armlænet, siger han således.

Anderledes positiv er tonen, når snakken falder på monitoren. Den kalder Peter Grimstrup ligefrem fremragende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hele står på dansk - og det bør det også gøre - men det er desværre ikke en selvfølge. Og at det ikke er en touchscreen betyder ikke noget, hvis du spørger mig, forklarer han.

- Det er blandt andet smart, at man hele tiden kan følge med i brændstofforbruget. Selv om man for eksempel kun sparer en liter i timen, så bliver det altså hurtigt til mange penge, siger Poul Kastberg.

Stort sikkerhedsfokus

Når det kommer til selve gravearbejdet, er der ikke det store at udsætte på førerens kontrol fra sædet i kabinen.

- Manøvreringen fungerer fint. Det er vel, som man kan forvente, siger Poul Kastberg.

Også udsyn til arbejdsredskab samt bag ved maskinen er på niveau med det, man ser på moderne maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testteamet oplever dog en lille finurlighed, når redskabet skal skiftes - som selvfølgelig er til for at højne sikkerheden.

- Vi undrer os lidt over, at man skal bruge fire funktioner for at skifte redskab. To vippekontakter, som man skal lede efter under armlænet, samt to på joysticket. Der er af sikkerhedsårsager naturligvis et krav om, at man som minimum skal bruge to funktioner, men fire virker lidt i overkanten, konstaterer Tommy Larsen.

Derudover kræver det også tilvending, at skovlen skal tages "baglæns" på. I hvert fald i forhold til, hvad testteamet ellers er vant til.

- Det har man selvfølgelig gjort, så man ikke så nemt taber skovlen. Der er jo desværre eksempler, hvor folk er blevet slået ihjel, så ekstra sikkerhed fortjener altid ros, siger Peter Grimstrup.

Hoppende hydraulik

Under selve gravearbejdet er der især én ting, der hurtigt blev konstateret, og som også er illustreret i den video, der hører til testen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det virker lidt som om, der er luft i hydraulik­ken i løftestemplerne, forklarer Peter Grimstrup og uddyber det med, at armen nærmest hopper lidt, efter man har hævet eller sænket den.

- Det kan jo få den konsekvens, at krøjekransen bliver slidt, når den hopper så meget, tilføjer Tommy Larsen. Heller ikke Poul Kastberg er imponeret.

- Man kommer til at gynge lidt i forhold til undervognen, så man skal nok ikke have tendens til at blive søsyg, hvis man skal arbejde i sådan en maskine, siger han.

- Brydekraften er der til gengæld ikke noget at udsætte på, og den er også hurtig nok. Stabiliteten er også, som man kan forvente, men den er ikke til topkarakter, lyder det fra Poul Kastberg.

Og hvis man ser bort fra den hoppende sideeffekt, er hydraulikken på maskinen som helhed godkendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Let serviceadgang

Tommy Larsen, som er testteamets mekaniker, er hurtig til at vende tommeltotten op i forhold serviceforholdene på maskinen.

- De er fine, konstaterer han og fortsætter:

- Der er blandt andet let adgang til centralsmørreanlægget. Når du skal se til motoren, skal du naturligvis op på den, men det kan ikke være anderledes. Motoren kører i øvrigt også ganske udmærket. Og det er i øvrigt en motor, Doosan selv producerer.

Med til maskinen følger en tyk, udførlig instruktionsbog - på dansk - som også får ros med på vejen.

- Man kan finde det meste i den, og den er skrevet på et forståeligt sprog, siger Poul Kastberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er også godt illustreret. Og den er så deltaljeret, at der for eksempel præcist står, hvilken størrelse nøgle man skal bruge til en specifik opgave, tilføjer Tommy Larsen.

Skiller sig ikke ud

I det store hele trækker Doosan DX255-5 ikke de store overskrifter, men det er heller ikke en maskine, man skal være bange for. Den kan det, den skal.

- Den kan det, man forventer. Af ekstra gode ting kan man nævne det luftaffjedrede sæde, som kan justeres uafhængigt af konsollen til joystick - som selvfølgelig også kan justeres frem og tilbage. Maskinen er monteret med Engcons nyeste tiltrotator med Engcon joystick, og det kan nok ikke gøres bedre, siger Peter Grimstrup og understreger igen, at betjeningsknapperne under armlænet trækker ned.

Poul Kastberg fremhæver især den meget udførlige instruktionsbog som et plus, mens hydraulikken i løftestemplerne, som giver den hoppende bevægelse, trækker ned. Og han er i øvrigt ret enig med sine kollegaer i maskinens præstation som helhed.

- Det er en maskine på det jævne, som hverken er ringere eller bedre end andre maskiner i denne klasse, lyder konklusionen.